Sonbaharın gelişiyle birlikte güneşin etkisini kaybetmesi, hava sıcaklığının değişkenliği enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaşmasına neden oluyor. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları bu dönemde artış gösterirken, Kulak Burun Boğaz uzmanları sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında uyarılarda bulundu.

KBB doktorlar sonbahar aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını belirterek, mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişimlerine dikkat çekti. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücut direncinin düşmesine neden olarak enfeksiyon riskini artırıyor.

Enfeksiyona yatkınlığı artıran faktörler arasında alerjik yapıya sahip olma, burun kemiği eğriliği, sigara kullanımı ve yetersiz beslenme gibi unsurların bulunuyor. Kalabalık ortamlarda bulunmanın ve yetersiz havalandırmanın da enfeksiyon riskini artırması nedeniyle damlacık yoluyla bulaşan bu hastalıklara dikkat edilmesi gerekiyor.

Üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en yaygın görülenlerin nezle, grip ve orta kulak iltihabı şeklindedir.

Üst Solunum Yolu Hastalıkları Tedavisi

Nezle: Soğuk algınlığı olarak da bilinen nezle, birden fazla virüsün neden olduğu, hafif seyirli bir enfeksiyondur. Sıklıkla soğuk mevsimlerde görülür ve ağır seyredebilir.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici: İlk Birkaç Dakikanın Hayati Önemi Var Eskişehir İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici: İlk Birkaç Dakikanın Hayati Önemi Var

Grip: İnfluenza virüslerinin neden olduğu grip, ani başlayan yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir. Tedavisinde dinlenme, bol sıvı tüketimi ve iyi beslenme önemlidir.

Orta Kulak İltihabı: Özellikle çocuklarda sık görülen bu enfeksiyon, nezle ve grip gibi hastalıkları takiben ortaya çıkar. 6 yaşından sonra görülme sıklığı azalmaktadır.

Sinüzit: Sinüs adı verilen hava boşluklarının iltihaplanması sonucu gelişen sinüzit, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkar ve bazen antibiyotik tedavisi gerektirebilir.
Korunma Yöntemleri

Bu enfeksiyonlardan korunmak için hijyen kurallarına uyulması büyük önem taşırken mevsime uygun giyinmek, dengeli beslenmek ve hasta kişilerle teması sınırlandırmak gibi önlemler de enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.