Kolon kanseri, giderek daha tehlikeli ve yaygın bir hale geldi. Sinsi bir şekilde ilerleyen kolon kanserin genç yaşlarda dahi görülmeye başlandı. 20’li yaşlarda bile kolon kanseri vakalarıyla karşılaştıkları belirten iç hastalıkları uzmanları durumun ciddiyetini bir kere daha hatırlattı. Erken teşhisin hayati önem taşıdığı kolon kanseri hastalığı önemsenmediği takdirde çok ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

Kolon kanserinin önüne geçmek için düzenli kolonoskopi taramaları yapılmalıdır

Her yıl dünyada 2 milyon, Türkiye’de ise 20 bin kişinin kolon kanseri tanısı aldığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sümbül, son yıllarda sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve obezitenin yaygınlaşmasıyla 50 yaş altı kişilerde kolon kanseri görülme sıklığının arttığını söyledi. Özellikle erkeklerde daha sık rastlanan bu hastalığın erken evrede teşhis edilmesinin hayat kurtarıcı olduğunu belirten Sümbül, “Erkeklerin kolon kanseri olma riski kadınlara oranla %25 daha fazla” dedi.

Okul Döneminde Çocuk Sağlığı Okul Döneminde Çocuk Sağlığı

Kolon kanserinin risk faktörleri arasında obezite ve beslenme alışkanlıklarındaki bozulmalar yer alıyor. Erkeklerde ve genç yaşlarda daha sıklıkla karşılaşılan bu hastalık ölüme neden olabiliyor. Bu nedenle 45 yaşına gelen her vatandaşın tarama programlarına girmesi gerekiyor

 önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. “Eskiden 50 yaşından itibaren tarama programları başlatıyorduk, ancak son dönemde 45 yaşına çektik. Genç yaşlarda da bu hastalıkla karşılaşıyoruz” diye ekledi.

"Beslenme Alışkanlıkları Önemli Bir Faktör"

Doç. Dr. Sümbül, kolon kanserinin sinsi bir hastalık olduğuna ve erken teşhisin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Özellikle liften fakir, işlenmiş gıdalarla beslenmenin bu kanser türünün riskini artırdığını vurgulayan Sümbül, sağlıklı yaşamın önemini şu sözlerle dile getirdi: "Beslenme alışkanlıkları bozulduğunda, kolon kanseri riski de artıyor. Lifli gıdalar tüketmeye özen gösterilmeli ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı."