Kanser hastalığını tedavi etmek için uzun zamandır üzerinde çalışılan kanser aşısının ilk faz denemeleri başladı. Bilim insanları, vücudun kanser hücrelerini hedefleyip yok etmesine ve yeniden ortaya çıkmalarını engellemek amacıyla yeni bir mRNA aşısını test ediyor. BioNTech tarafından geliştirilen BNT116 isimli aşı, akciğer kanserinin tedavisinde kullanılacak.
130 Hastada Denenecek
BNT116'nın birinci faz klinik denemeleri, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'deki 34 araştırma merkezinde gerçekleştiriliyor. Erken evrede, geç evrede veya tekrarlayan kanser gibi farklı aşamalardaki yaklaşık 130 hastaya, immünoterapinin yanı sıra akciğer kanseri aşı uygulanacak. İngiltere'de, ilk doz aşı Londra'da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz'a yapıldı. Racz'a, altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı uygulanacak. Mayıs ayında kanser teşhisi konulan ve kemoterapi gören Racz, "Bilimin ilerlemesi, insanların bu tür araştırmalara katılmayı kabul etmesinde önemli bir rol oynuyor" şeklinde yorumda bulundu.
COVID-19 Aşılarına Benzer Teknoloji
İngiltere'deki araştırma merkezinden onkolog Prof. Siow Ming Lee, aşının basit bir prensiple çalıştığını belirterek, “Bu yöntemle, kanser hücresindeki belirli antijenleri seçip hedefleyebilirsiniz” dedi. Aşı, COVID-19 aşılarında kullanılan haberci RNA (mRNA) teknolojisini benzer şekilde kullanarak, vücudu kanser hücreleriyle savaşmaya hazırlıyor. Bu yaklaşım, kemoterapinin aksine, sağlıklı hücrelere zarar vermeden vücudun kansere karşı bağışıklık tepkisini güçlendiriyor.