“Sanatın iyileştirici gücüne inanın”
Anadolu Üniversitesi Halkbilim Araştırma Merkezi Vurmalı Çalgılar Topluluğu “Ritimlerin Ahengi” adını verdiği bahar gösterisini sundu. Salon 2016’da yapılan gösteri izleyiciye coşkulu anlar yaşattı.
Ritim grupları günden güne çoğalıyor. Anadolu Üniversitesi Halkbilim Araştırma Merkezi Vurmalı Çalgılar Topluluğu, 2004 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Grupta, her ne kadar üniversite öğrencileri ağırlıkta olsa da dışarıdan vatandaşlara da açık. Gösteride 10 yaşlarında olduğunu düşündüğüm bir kız ve erkek çocuğu; biri darbuka diğeri davul çalıyordu. Grupta 50- 60 yaş üzeri kişiler de vardı.
Ritim, birkaç yıldan beri benim de ilgilendiğim bir alan. Gruba devamlılığımı her ne kadar sağlayamasam da yüreğim her zaman onlarla. Grubun şefi Selçuk Yüksel harika bir eğitmen ve usta. Grubun dinamiğini sağlam bir temele oturtmuş. Onun o coşkun hali hem grubu hem de izleyiciyi hemen sarıyor.
Halkbilim Araştırma Merkezi Vurmalı Çalgılar Topluluğu’nun gösterisine o gün konuk sanatçılar da destek verdi. Ayrık otu solisti Alev Akdemir’in söylediği Ladino şarkıları ile öğretim görevlisi Zeynep Fırat’ın söylediği Karadeniz türküleri büyük bir beğeni topladı. Yılmaz Derin’in kanun şovunun da izleyiciyi hayran bıraktığını söylemem gerek. Selçuk Yüksel, nam-ı değer Selçuk Hoca, gösteride adeta bir kompozitör gibi ritimleri sıralamış. Çalınan eserlere davul, erbane, bendir, davul, tumba, bongo eşlik etti ve ritmin bazen dingin; çoğu zaman da gümbür gümbür coşkun seller gibi akan sesine kulak verdik. Karadeniz ekibinin halk dansı da aynı coşkunluğu yarattı. Gösteriyi büyük bir coşku ve huşuu içinde izledim.
Ritim saz dendiğinde aklıma önceleri Yurttan Sesler Korosu’nun Beraber ve Solo Şarkılar konser sunumunda ve ritim sazda “Atilla Mayda” anonsu hiç aklımdan çıkmaz. Ritim sazlardan özellikle darbuka, son yıllarda sokaklardan salonlara taşındı ve pek çok grup oluşturuldu. Grup dinamiği içinde pek çok kişi böylece müzikle ve ritimle tanıştı.
Ritim, müziğin temeli olarak kabul ediliyor ve ritimi yapabilen bir insanın sonrasında müzik aletlerini daha kolay çalabildiği biliniyor. Ritim, öncelikle her insanın iç sesi, kalp sesi. Ancak bunu söküp çıkarmak marifet işi. İçimizde binlerce melodi var. Gösterinin sonunda Halkbilim Araştırma Merkezi Müdürü Deniz Taşcı da ok önemli bir konuşma yaptı. “sanatın iyileştirici gücüne inanarak” çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Halkbilim Araştırma Merkezi gerek halk dansları gerekse de müzik çalışmalarında sanatın özellikle sonradan öğrenilebileceğinin, yaşınız ne olursa olsun bir yerden başlayabileceğinizin altı çizildi.
İnsanın hayat ve sanat içindeki yolculukta kendi iç sesini yakalamak ya da grup içinde hayatın renklerinden ve seslerinden biri olabileceğinize inanıyorsanız, dahası içinizdeki marifeti açığa çıkarmak istiyorsanız, mutlaka yapabileceğiniz bir şey vardır. Ritim için Anadolu Üniversitesi Vurmalı Çalgılar Gurubuna katılmak da bu güzel seçeneklerden biri.
Hadi kendinize bir fırsat verin… Bakalım iç sesiniz hangi ritmi vuruyor, hangi türküye ses oluyor.