Aile içi iletişim her aile üyesinin sevildiği ve saygı duyulduğunu hissetmesini sağlar. Doğru iletişimle oluşacak çatışmalar kolay şekilde idare edilir. Çatışmaları çözmenin temelinde dinleme, empati, destekleyici iletişim ve ortak çalışmaya dayalı problem çözme vardır.
Ağızımızla dinleme yanılgısına düşmek çocukla kurulan iletişimi sağlıksız kılar. Nedir bu ağızla dinleme: Bir çoğumuz karşımızdakini dinlerken cevap vermek için dinleme yapıyoruz, verilen mesajı adlandırmak yerine kelimeler bitmeden ya hemen cevap veriyoruz, yada konuşmanın devamını sağlamasına ket vuruyoruz ve iletişim hataları ortaya çıkıyor çatışmalar yaşanabiliyor. Oysaki öğrenme ve empati dinlemekle başlıyor, iletişim gerçekleşmeden sonuç gerçekleşmiyor. Dinlerken ağızımızı değil kulağımızı kullansak daha sağlıklı bir ilişki kuracağız.
Dinleme açık ve rahatlatıcı iletişim, güven, öz saygı, dayanışmayla beraber sağlıklı sıcak ilişkiler kurar. Zamanımızı ve gücümüzü çocuklarımızla olan ilişkilerimizi ve iletişimimizi geliştirmek için kullanmaya özen gösterelim. Çocuklarla konuşmanın iki taraflı olduğunu unutmayalım. Onlar bir şey söyledikten sonra onların söylediklerini dinleyelim. Dinlemek konuşmak kadar gereklidir. Dinlenen çocuk önce kendi özsaygısını sonra toplum içinde özgüvenini sağlıklı olarak tamamlar.
Birebir konuşmalar için zaman ayırın ucu açık sorular sorun “EVET-HAYIR” cevaplarından daha çok neden EVET neden Hayır’ın açıklamalarını yapın ve yaptırın neden sonuç ilişkisi kurmasını sağlayın. Günümüzde okuduğunu anlama ve sözel becerilerin zayıflığı mantık-muhakeme yeteneğinin zayıflığından kaynaklanmaktadır. Mantık muhakeme yeteneği hem sosyal hayatta hem de akademik yaşantımızın bir parçasıdır. Kendisini ifade edemeyen karşısındakini anlayamayan bireylerin mantık muhakeme yeteneklerinin gelişmediğine oldukça sık rastlanmaktadır.
Empati yapın, empati yaptırın. İnsanların kendi zevklerinin esiri olduğu günümüzde fazlaca karşı taraftan talep edilen nerdeyse az karşılık verilen bir niteliktir empati, empati kurabilen bireyler duygularını kolayca ifade edebilirken sosyal yaşantısında sürdürebilir dikkatleri ve kişisel olgunluklarını tam performansıyla kullanırlar.
Çocuklar doğuştan iyi kalpli olsalar da çoğu zaman çevrelerindeki yetişkinler tarafından empati görmeleri gerekir. Bu anne ve babanın çocuklarıyla kurdukları ilişkiyle başlar. Çocukları için değerli olan şeylere ilgi duyan ve onların duygularına pozitif şekilde cevap veren ebeveynler çocuklarına sağlıklı iletişim ve empatiyi aşılayanlardır.
Son olarak sevginin iyileştirmediği hiçbir şey yoktur. Onlara sık sık “SENİ SEVİYORUM” mesajını verin