Öğrenme ;Beynimizde her yeni bilgiye ev sahipliği yapan nöronlar arasındaki sinaps denilen bağlantıların kurulması ile gerçekleşir.
Beyin anlam arar dolayısıyla anlamı öğrenme ve somutlaştırma kavramı burada devreye girer.Çocukalar “Ne? Neden? Nasıl?sorularını sık sık sorarlar.Ya da sınıfta Pencil(kalem) kelimesini öğretirken;resmini,gerçek nesneyi göstermek en basit öğrenmeye örnek olabilir.
Okuma –yazma sürecin de verilen verilen minik okuma metinleri yanında metinle ilgili görseller bu amaca hizmet eder diye düşünüyorum.Beyin kendini iyi hissetiği ortamda öğrenir.Stres anında öğrenmeye ket vurulur.Bağıran öğretmen/anne baba yada rekabet içeren yarışmalar öğrenme sürecini olumsuz etkileyen örnekler olabilir.”İlişkide bağ kurma “ve “Oyun temelli öğrenme “üzerine kurulu ortam çocukların kendilerini iyi hissettikleri bir ortam oluşturmaya hizmet eder ve etkili öğrenmeye zemin hazırlar.
Beyin tekrar ile öğrenir hatırlar.Aynı bilgiyi farklı ortam ve etkinliklerle tekrar etmek gerekir.Yeni bilgiler ve eski bilgiler arasında ilişki kurarak ilerleyen bir sistemde daha kalıcı bir öğrenme yaratabilir.
Her beyin kendine özel ve biriciktir.Her çocuğun öğrenme stili bir birinden başkadır.Bu yüzden de öğrenme şekli herkeste farklıdır.Öğrenme sürecine başlamadan önce nasıl öğrendiğimizi keşfetmemiz gerekir.Bazı çocuk video izleyerek öğrenir,bazısı dinleyerek,bazısı ise deneyimleyerek öğrenmenin doğru olabilmesi için önceliğimizin öğrenme şeklimizi bulmamız olması gerekir.
Öğrenme fiziksel ihtiyaçlardan (açlık,sususzluk,hareket etme ihtiyacı vb ) etkilenir.Öğrenme de “Bütünsel “bir yaklaşım faydalıdır.Tek bir loba hitap etmek yerine (matematik,türkçe….vb) her iki lobu da (sağ-sol) içine alan sanat,müzik,akademik becerilerin harmanlandığı bir sistem beyin gelişimi ve çocuk için önemlidir.Matematik gibi sayısal derslerde sözel beceriler önemli olduğu gibi sözel becerilerde de mantık yürütme en önemli noktadır.Sınavlarda benim sağ lobum kuvvetli ben tüm sözel soruları çözsem yeterli diyemediğimiz gibi tam tersinide diyemiyoruz.Haytımızın her yerinde beynimizin her iki alanınıda kullanıyoruz.
Nasıl öğrendiğimizi keşfettiğimizde beynimizi de öğrenmeye maruz bırakıyoruz böylelikle öğrenme başlıyor!