Ödev yapma süreci sizin evde de mi sancılı geçiyor? Çocuğunuz ödev yapma konusunda inatlaşıyor mu?
“Geldiği gibi çantayı kapının önüne koyuyor, ertesi sabaha kadar yüzüne bile bakmıyor.”, “Ben söylemesem ödevleri yaptığı yok ya da üstün körü yapıyor.”, “Ödev kelimesini duyunca kaçıyor, bahaneler üretiyor, başına oturtunca canı sıkılıyor.” Dediğinizi duyar gibiyim. Yalnız değilsiniz! Birçok ebeveyn, çocuk ve öğretmen ödev yapma konusunda çatışma içerisinde.
Ev ödevleri çocuğa öğrenme süreçlerinin desteklenmesi, sorumluluk bilinci ve çaba harcayarak bir işin üstesinden gelebilme becerisi kazandırma gibi amaçlarla verilmektedir. Yalnız, ev ödevi kişiye sorumluluk kazandıran tek araç değildir. Ayrıca sorumluluk bilinci başka alanlar ile desteklenmiş çocuk bu görevi de daha uyumlu şekilde yerine getirecektir.
Çocuklara “Ödev yapman gerekiyor.” gibi bir cümle söylendiğinde çocukların birçoğu “Neden oyunumu ya eğlendiğim bir aktiviteyi bırakıp sıkıcı olan dersi yapayım ki?” diye düşünüyorlar. İşte tam da bu noktada ev ödevleri krizinin ilk aşamasını çözebilmek için çocuk için yapması gereken şeyin anlamlı hale getirilmesi önemli.
Çocuk okuldan gelir gelmez ödev yapmaya zorlanmamalıdır.Çocuğunuza dinlenmesi ve oyun oynaması için zaman tanıyın onlarında yorulan zihinlerini boşaltmaya ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Ödev yapma saati belirleyin.Önemli noktalardan biride düzenli olarak ödev yapma zamanının belirlenmesidir.Çocuğunuza planlı yaşamayı öğretin ancak bunu yaparken çocuğunuzla birlikte karar verin .Hangi zaman dilimlerinde ödev yapacağını sorun ve uygun bir program oluşturun.Ödev yapmanın onun sorumluluğu olduğunu ve bunu planlaması gereken kişinin kendisi olduğunu belirtin,kural ve sınırları net çizin,Ödev yapma saatlerinde evinizi stabil hale getirin,anne baba tv izleyip çay içerken çocukdan odasına çekilip ödev yapmasını istemekle kendisine haksızlık yapıldığı bilincini oluşturur.O ödev yaparken sizde kitap okuyun yada sorumluluğunuz olan birşeylerle ilgilenin
Ödevlerini bitirdiğinde kontrol edin ve başarılı olduğu alanlarda onu övün maddi ödüller yerine manevi doyum alacağı pekiştireçlerle ödüllendirin.
Her çocuğun çalışma performansı farklılık göstersede molalarla zihnini toplamasına müsaade edin ödevleri parçalara bölerek yapmak motivasyonu ve dikkatin sürdürülmesi açısından önemlidir.
Çocuk ödev yapmaya başladığında bir süre sonra sıkıyor,sık sık mola vermek istiyor,yaptığı iş dışında geri bildirim veriyor ve ödev yapmamakta direnç gösteriyorsa çocuğunuzu gözlemleyin öncelikle verilen ödevler çocuğun konuyu öğrenemediğinden mi ona zor geliyor? Yoksa masa başında kalamama gibi farklı bir nedenimi var bunu anlamaya çalışın eğer çocukta akademik eksilik yok buna rağmen direnç gösteriyorsa altında yatan başa bir sorun (dikkat dağınıklığı,dürtüsellik vb ) vardır.Mutlaka profosyonel birinden yardım almanız gerekebilir.