İnsanlar tarih boyunca kurdukları devletlerde, kendi varlıklarını devam ettirme ve egemenleri altındaki insanları belli bir disiplin ve intizam içerisinde yaşamalarını sağlamak için yasalar oluşturmuşlardır. Bu noktada; o zaman "Yasa" nedir? sorusuyla muhatap olabiliriz. Yasa genel anlamıyla; devletin yasama gücünce belli biçimlere uyularak düzenlenen ve yürürlüğe girdikten sonra herkesin uyması zorunlu olan, uyulmadığı zaman belli yaptırımlarla karşılaşılan kurallara verilen addır.
Bizler çalışma hayatına başladığımız yıllarda, bu çalışma sonucunda emekli olma şartlarını içeren bir sözleşme imzaladık Devletimizle. Bu sözleşmeye göre;
-Erkeklerin emekli olma şartları: 25 yıl hizmet ve 5000 gün prim
-Kadınların emekli olma şartları 20 yıl ve yine 5000 gün prim olması idi.
Tarihler 8 Eyül 1999 yılını gösterdiğinde, çıkartılan 4447 Sayılı Kanun ile, daha önce belirlenen şartlara, sigortaya girilen yıllara göre, bir de yaş şartı getirildi ki, bu şart ile, 8 Eyül 1976-8 Eylül 1999 tarihleri arasında ilk kez sigortaya giren kişiler için emeklilikleri 2 ila 17 yıl ötelenmiştir.
Yukarıda belirttiğimiz "Yasa kavramı içerisinde de vurguladığımız üzere, yasaların uyulması zorunlu zaman dilimi; çıkarıldığı tarih ve sonrasını kapsar. Ancak şu şartla yasa geriye doğru işletilebilir, o da "O yasanın muhatabı olan kişilerin LEHİNDE olmak" kaydıyladır.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 2 Mart 2021 tarihinde açıkladığı, İnsan Hakları Eylem Planı ,Temel İlkeler Kısmında yer alan 6. Maddesi olan; Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.maddesi, biz Emeklilikte Yaşa Takılanlar arasında bir heyacan ve umut doğurmuş ve Hükümetizin yıllar süren bu mağduriyeti bıtirme noktasında bir adım atacağı hissi uyandırmıştır.
Devletler varoldukları sürece bilerek veya sehven, mevcut yasaları yanlış uygulayabilir ve bu uygulama neticesinde bazı mağduriyetleri oluşturabilirler. Bu noktada önemli olan bu yanlışın tespiti ve çözümü noktasında adım atılmasıdır. Devlet olmanın temel göstergelerinden biri de, atılan bu adımla mağduriyetlerin bitirilme niyeti ve girişimidir.
Mağdur olduğuna inandığımız bir kesim olarak bunu beklememiz çok doğaldır. Bu mağduriyeti yaşayanlar olarak biliyoruz ki devletimiz gerekeni yapacak güçtedir yeter ki istesin.Çünki yaşanan zorluklar ve mağduriyetler doğal olarak secim zamanı oy kullanacak insanların bugüne kadar duyulmuş olup olmamakla ilgili sandıkta tercih sebebi olacaktır.