Pandemi sürecinin fırsat bilinmesi ile, kamu yararına çalışan meslek örgütlerinin amaç, yapı ve işleyişlerinin değiştirilmesi çabaları gündemde...
Covid-19 koronavirüsü salgınına karşı mücadelemiz tüm ülke olarak temel meselemiz olması gerekirken, meslek örgütlerinin yapılarının değiştirilmesine yönelik değişimlerin gündeme getirilmesini kabul edilemez buluyorum.
Meslek örgütleri, varlıklarını Anayasa’dan, güçlerini de üyelerinden alır...
Meslek örgütleri, sadece mesleklerini ve üyelerini değil, halkın haklarını ve taleplerini de gözeten kurumlardır...
Meslek örgütleri, bugün Türkiye'de demokrasi kültürünün yerleşmesinde önemli bir role sahiptir.
Yönetimleri demokratik seçimlerle belirlenir.
Her düzeyde katılımcılık esas alınır...
Her fırsatta seçmen iradesinin üstünlüğünü vurgulayan siyasal iktidarın, demokratik yöntemlerin uygulandığı meslek örgütlerinin yönetim şekillerini değiştirmek istemesi bir çelişki değil midir?
Herhangi bir değişiklik ihtiyacı var mı? Yok...
Değişiklik talebi var mı? Yok...
Meslek örgütlerinin iradeleri dışında seçim ve yönetimsel işlevleri değiştirilmek isteniyor.
Meslek alanlarındaki yetkileri daraltılmak isteniyor. Bu yönde yasal düzenlemeler ancak meslek örgütlerini zayıflatır ve işlevselleştirme amacına hizmet eder.
Yönetilemez durumda, yetkiliri alınmış, bölünmüş meslek örgütleri, mesleklerin değersizleştirilmesi ve kamu yararının da geri plana atılması anlamlarına gelir...
Siyasal iktidar, meslek örgütlerinin hiçbir talep ve beklentisine yanıt veremezken, seçim sistemlerinin değiştirilmek istenmesi neden?
Bu anti-demokratik adım bir an önce geri alınmalı, vazgeçilmeli...