Neuro Linguistic Programing ( Sinir Dili Programlama) Popüler bilim olan NLP bilimi 1976 yılında, Bandler ve Grinder yaptıkları çalışmalara bir isim vermek istediler ve sinir sisteminin sözcüklerle programlanması anlamına gelen Neuro Linguistic Programming-NLP ortaya çıktı. Öte yandan 1977’de Robert Dilts, San Francisco Langley Porter Nöropsikiatri Enstitüsü’nde, nöropsikolojik işlevler ve çeşitli duyuları görme, duyma, hissetme ve bunlarla bağlantılı kişiye özgü göz hareketleri arasındaki bağlantıları inceliyordu. Bu çalışmaların sonucunda, dünyada farklı kültür ve ırklardan insanlar üzerinde yapılan gözlemler sonucu, göz hareketleri modelleri belirlendi. Daha sonra Dilts, değişim, iletişim ve düşünce sistemlerini açıklayan modeli geliştirmiştir.insanın beş temel duyusuyla dış dünyadan algıladığı her şeyi çocukluğundan itibaren kendi sisteminde nasıl kodlayıp, biriktirdiğine ve bu verileri sisteminin nasıl kullandığına ilişkin yapıyı araştırır ve çözümler. İnsanın kendi sisteminin işleyişinin nasıl olduğunu beyin yapısı ve beyindeki tüm algı sistemlerinden hareketle fark etmesini sağlayan, bu sistemi bundan böyle, farkındalıkla nasıl kullanabileceğini ve geçmişten bugüne kendinde değiştirmek ve dönüştürmek istediği şeyleri nasıl dönüştüreceğini araştıran ve aydınlatan bir bilim ve sanattır. Kısacası NLP; insan faktörünü oluşturan ‘Beyin, Dil ve Davranış’ üçgenini inceleyen mükemmel bir bilim sanat ve teknolojisidir.
NLP, Dünyanın 35 ülkesinde kullanılan bir bilim dalıdır.
Neuro ile; insanların görme, işitme, hissetme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği beyin ve sinir sistemi vurgulanır.
Linguistic ile; yaşam deneyimlerinin dil vasıtası ile kodlanması, dilin deneyim edinme ve değişim süreçlerindeki etkisi vurgulanır.
Programming ile arzu edilen değişiklikleri gerçekleştirmek üzere, duygu, düşünce ve davranışlarımız üzerinde, bilinçli veya bilinçdışı akıl yardımıyla yapılan yeniden düzenleme biçimi vurgulanmaktadır.
NLP ne söylediğinle değil, nasıl söylediğinle İlgilenir…
Psikiyatrisler, psikologlar, ve sosyal bilimler vb. “Bu gemi neden karaya oturdu” diye düşünürler. NLP ise “biz bu gemiyi nasıl denize indiririz” diye düşünürler.
Nasıllarla problem çözülür, ne ve nedenlerle değil…
NLP ÖNVARSAYIMLARI
Başarma olasılığı en fazla olan birey, düşünce ve davranışlarında en fazla esneklik gösterendir.
Başarısızlık yoktur, alınacak dersler vardır. (Geri bildirimler vardır.) (Sonuçlar vardır )
Beden ve zihin aynı sistemin parçasıdır.
İletişimin amacı oluşturacağı etkidir.
Herkes tek ve kendine özgüdür. (Eşsizdir)
Herkes kendine en uygun seçimi yapar.
Her davranışın olumlu bir amacı vardır.
Her sorunun, bir çözümü vardır.
Bilgi düşünce, bellek ve hayal gücü, bilgi süzme ve depolama yöntemlerinin etkileşimi sonucu çıkar.
BİR EĞİTİMCİNİN MÜKEMMELLİK ÖZELLİKLERİ
Her zaman herkesle uyum içindedir.
Geribildirimde bulunmaya ve geribildirim almaya tamamen açıktır.
Olan biten her şeyden / herhangi bir şeyden öğrenme sağlarlar.
Bir öğrenme ortamı yaratırlar.
Kendi öğrenme limitlerini itmek için kendilerini her zaman sıkı tutarlar. (Sürekli öğrenirler.)
Takım odaklı deneyimleri öğrenmenin kaynağı olarak kullanırlar.
Kendi ruh hallerini kontrol ederler.
Sergilerler , gösterirler (söylemezler)
Herkeste mevcut olan mükemmelliği bulmak ve dışarı çıkarmak
Onlar öğrettiklerinin birer örneğini teşkil ederler.
TANRI BİZE İKİ YUVARLAK ORGAN VERDİ
BİRİ DÜŞÜNMEK ,DİĞERİ OTURMAK İÇİN BAŞARI HANGİSİNİ KULLANDIĞINIZA BAĞLI…
NLP’nin en önemli konularından Temsil Sistemleri
İnsanlar dört farklı dilden konuşurlar, beyin programları farklıdır. Görsel insanların beyin programı resimlerdir. İşitsel insanların beyin programı sözcüklerdir. Dokunsal insanların ise duyguları, hisleridir. Dijital İşitsel insanların beyin programı Görsel, İşitsel ve Dokunsal temsil sistemlerin özelliklerini taşır. Ülkemizin % 70’i dokunsal , % 20’si İşitsel, % 5’i Görsel, %5’i Dijital İşitsel’dir.Ülkemizde bin kişiden bir kişi Dijital İşitsel temsil sistemlerine sahiptir. Bu temsil sistemi süratle çoğalmaktadır. Sosyalleşmeden uzak olan insanlardır.
GÖRSEL İNSAN
Görsel insanlar; genellikle baş ve/veya vücutları dik olarak oturur veya ayakta dururlar. Gözleri yukarı doğru bakar. Ciğerlerinin üst kısmından nefes alıp verirler. Sandalyede öne doğru otururlar. Çoğunlukla düzenli, tertipli, iyi giyimli ve derli toplu olma eğilimi gösterirler.
Resimleri görerek ezberlerler ve gürültüden fazla rahatsız olmazlar. Zihinleri sürekli oradan oraya dolaştığı için sözlü talimatları hatırlamakta güçlük çekerler. Görsel insanlar, programınızın nasıl göründüğü ile ilgilenir. Görüntü onlar için önemlidir. Genellikle ince ve uzun boylu olurlar.
GÖRSEL ( GİRİŞİMCİ ) ÖZELLİKLERİ
Gelecekte yaşayan
Sonuç odaklı
Hayalci(everest tepesi )
Değişim ajanı
Olan fırsatları gören
Vizyon sahibi
Doğru işleri yapıncaya kadar mücadele eder.
İŞİTSEL İNSAN
İşitsel insanların gözleri yanlara doğru bakar Göğsün orta kısmından nefes alıp verirler. Kendi kendilerine konuşurlar (hatta bazıları bu sırada dudaklarını bile oynatır) ve gürültüden hemen rahatsız olurlar. Dinleyerek öğrenirler ve söylediğiniz şeyleri kolayca tekrarlarlar.
Genellikle müzik dinlemekten ve telefonda konuşmaktan hoşlanırlar. Adım adım, prosedüre ve sıraya göre ezberlerler. İşitsel insanlar çalışmaları hakkında yorum yapılmasını severler ve belli bir ses tonu veya sözcük kümesine karşılık verirler. Programınız hakkında söyleyeceklerinize ilgi duyarlar.
İŞİTSEL-( YÖNETİCİ ) ÖZELLİKLERİ
- Geçmişte yaşayan
- Planlayan (ağrı dağı)
- Problemlere odaklanan
- Organizasyon yapan
- Güven arayan
- İç girişimci
- İşleri doğru yapar
DOKUNSAL ( KİNESTETİK ) İNSAN
Dokunsal insanlar genel olarak ciğerlerinin alt kısmından nefes alıp verir. Dolayısıyla nefes alıp veriş sırasında karınlarının yükselip alçaldığını görebilirsiniz. Genellikle çok yavaş hareket eder ve konuşurlar. Fiziksel ödüllere ve dokunmaya karşılık verirler. Ayrıca görsel tiplere oranla insanlara daha yakın dururlar. Bir şeyi bizzat yaparak öğrenirler. Eğer "doğru olduğunu hissederlerse" programınızı dinlerler.
DOKUNSAL-( TEKNİSYEN ) ÖZELLİKLERİ
- Bugünü yaşayan
- İş yapan, soru çözen
- Kolaya kaçan
- Mevcut durumla yetinen
- Titiz, simetrik
- Sezgileri güçlüdür.
- İşitsel dijital
Bu tür insanlar zamanın önemli bir kısmını kendi kendileriyle konuşarak geçirirler. Eğer kendilerine "mantıklı gelirse" programınızı dinlerler. İşitsel dijital insanlar diğer başlıca temsil sistemlerinin özelliklerini sergilerler.
İŞİTSEL DİJİTAL- (GÖRSEL-İŞİTSEL-DOKUNSAL) SANAL KURGU
- Görsel, işitsel, dokunsal özelliklerini taşır.
- Sanal kurgulayan
- Senaryo üreten
- Bilişim içinde boğulan
- Teknolojik
- A sosyal
İdeal olanı temsil sistemlerinin eşit olmasıdır.
LİDER-YÖNETİCİ-TEKNİSYEN
Liderin de Yöneticinin de Teknisyenin de iyisi, ortası, kötüsü vardır. Belirleyici olan Liderdir. Lider (görsel) merdivenin hangi duvara konması gerektiğine karar verir. Duvar yanlışsa zaten diğerlerinin tüm yapacakları boşuna olacaktır.
Yönetici (işitsel) hangi merdivenin en ucuza, en sağlam, en çabuk temin edileceğiyle ve boyunun yetip yetmeyeceğiyle uğraşır
Teknisyen ( Dokunsal) o merdiveni en hızlı bir şekilde oraya getirmekle ve onun en hızlı bir şekilde çıkmakla sorumludur.
Teknisyenin gücü fiziksel olarak yapabileceği iş miktarıyla, yöneticinin gücü idare edebildiği teknisyen sayısıyla ve liderin gücü vizyonuna bağlayabildiği yönetici sayısınca belirlenir.
Türkiye’de iş yaşamındaki problemler, bu üçünün birbirleriyle olan ilişkilerinde yatar.
Görsel insanlar, Girişimci ve pazarlama sektörlerinde daha başarılı olur, İşitsel insanlar masa başı, dokunsal insanlar üretim, laboratuvar gibi yerlerde çalışması beyin programlarına uygundur.
“Başarma olasılığı en fazla olan birey, düşünce ve davranışlarında en esneklik gösterendir.”
Hayata pozitif bakmanız dileğiyle…..