Değerli okuyucular, Borçlar Kanunu'nda yapılan son düzenleme, konut kirası sözleşmelerinde önemli değişikliklere yol açacak gibi görünüyor.

Kira sözleşmeleri ve tespit davaları temmuzu bekliyor;

Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022’de eklenen geçi maddeyle konut kirasına getirilen yüzde 25 zam tavanının sonuna gelindi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bitiş sinyalini verdiğini zam sınırının, piyasada tam karşılık bulmadığını, yüzde 100’ü aşan artışların görüldüğüne işaret eden sektör temsilcileri, şu anda ev sahiplerinin, sürenin dolacağı 1 Temmuz’u beklediğine dikkat çekti.

Bu süreden sonra, yeni sözleşmelerin 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yenilenecek. ayrıca beş yılını dolduran kiracılar için de kira tespit davaları açılabilecek.. Öte yandan kira davaları da halen devam ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un mayıs ayında yaptığı açıklamaya göre, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i bulurken, başvuruların 62 bin 783’ünde anlaşma sağlanamadı.

Konut kiralarına getirilen yüzde 25 kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024’te sona erecek. 2 Temmuz 2024’ten itibaren kira artışları, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. İki yıldır yüzde 25 kira artışı üzerinden kendi ekonomisini zar zor götüren kiracı, temmuz sonrasında yüzde 65 oranında kira artışları ile karşılaşacak.

Kiracıların bu yükü kaldırması mümkün değil. Bu kez de kiraların ödenmemesi sorunu ortaya çıkacak ve yeniden mahkemelerde tahliye davalarıyla yığılmalar yaşanacak. Şu an Ankara ve İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemelerinin sayısının artırılması da bunun açık bir göstergesi.”
 

Temmuzda yüzde 65’le başlar"

Kira sınırlamasının kalkmasıyla 12 aylık ortalamalara göre TÜFE oranında artışlar bekleniyor., “Kira sınırından dolayı gelecek yıl artışları dikkate alarak rayiç belirleniyor.

10 bin olan bir yere 15 bin kira bedelle, ‘önümüzdeki yıl kira artışının gerisinde kalacağı için rakam bu’ diyor mülk sahipleri. Şimdi bir rahatlama sağlanır. 1 Temmuz’dan itibaren 12 aylık ortalamalara göre yaklaşık yüzde 65 kiralar artabilir. Aslında konut kiralarında iki yıldır uygulanan yüzde 25 sınırlamasının kira değerlerini frenleyen bir unsur oldu.Fakat yeni düzenlemeyle işler biraz zorlaşacak.