Herkese Merhaba ! Ben Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban bu hafta sizlere; Kat İrtifakı İle Kat Mülkiyetinin Farkları Nelerdir? Bu konudan bahsedeceğim.

1. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki temel fark iskân belgesinin varlığıdır. Kat irtifaklı yapılar için yapı kullanım izin belgesi gerekmeyebilirken, bu izin belgesi kat mülkiyetine geçişin en kritik koşullarından birini oluşturuyor.


2. Kat irtifakı durumunda, mülkiyet hakkı arsa payı cinsiyle ifade edilir. Bu, bir binadaki tüm daire sahiplerinin, binanın üzerinde kurulu olduğu arsadan bir paya sahip olduğu anlamına gelir. Kat mülkiyetinde ise arsa niteliği ortadan kalkar ve bağımsız bölümlerin tapudaki niteliği ayrı bir mülkiyet birimi olarak kabul edilir ve bina üzerindeki arsa payı, daireler arasında eşit olarak paylaşılmaz.


3. Bir yapının, inşaatı tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti niteliğine kavuşabilmesi, projesine uygun bir şekilde inşa edilme riskini ortadan kaldırır. Bu, kat mülkiyetinde proje hatalarının sonradan engellenmesi anlamına gelir. Öte yandan, kat irtifaklı binalarda ise sonradan kat mülkiyetine geçişin engellenebileceği proje hataları gerçekleşebilir. Bu durum, konut kredisi alırken onay aşamasında sorunlar yaşanabileceği anlamına gelebilir.


4. Kat irtifaklı bir yapının yıkımı durumunda, hissedarlara tapuda belirtilen arsa payları üzerinden haklar verilirken, kat mülkiyetli yapının yıkımı durumunda tapu sahiplerine yeniden inşa durumunda sahip oldukları bağımsız bölüm alanı kadar hak sahibi olurlar. Yani kat irtifakında arsa payına dayalı bir hak paylaşımı yapılırken, kat mülkiyetinde ise bağımsız bölümlere özgü haklar belirlenir.