Merhaba sevgili Eskişehir Haber takipçileri. Haftada bir kez buluştuğumuz bu köşede kadınlarımızın hayatlarının bir döneminde bir şekilde karşılaştıkları öncelikli ve nedeni merak edilen sorunlara yer vermeye çalışıyorum. Kaç takipçiye ulaştığımı bilmiyorum ama bu benim için keyifli bir uğraşı. Kadınlarımızın biz Kadın-Doğum hekimlerine başvuru nedenleri arasında kasık ağrıları önemli bir yer tutar.Bir çok kadın, hayatlarının değişik dönemlerinde mutlaka kasık ağrılarından şikayetçi olmuştur.O halde hemen konumuza girelim.
1-KASIK AĞRISI NEDİR?
Tıp dilinde’ pelvik ağrı’ olarak adlandırılan kasık ağrısı, karın ve leğen kemiği bölgesi olarak tanımlanan bölgenin alt kısımlarında oluşan ağrı hissidir.Kasık ağrıları çok çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir ve nedenleri dikkatle araştırılmalıdır.Kasık ağrısı sürekli ve sabit olabilir,aralıklı olarak ortaya çıkabilir,bazen sızlama tarzında seyrederken, bazen bıçak saplanması hissi uyandırabilir, bu his bel ve sırt bölgelerine yansıyabilir.Bazen çömelme, eğilme ile, bazen da cinsel aktivite ile veya idrar yapma ve dışkılama ile artabilir.Kısa süreli keskin, kıvrandırıcı, kısa sürede kötüye giden ağrılara ‘akut kasık ağrısı’ denirken, 6 ay ve daha uzun süredir devam eden ağrılar ‘kronik kasık ağrısı’ olarak tanımlanır.
2-KASIK AĞRILARININ NEDENLERİ NELERDİR?
Kasık ağrıları erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür. Bunun esas sebebi kadın üreme organlarının kasık bölgesinde oluşu ve doğal olarak da bu organların ağrılarının kasık bölgesinde hissedilmesidir. Kadınlarda her ayın bir gününü ilgilendiren yumurtlama ağrısı veya hafif veya orta şiddette oluşan, kadını günlük faaliyetinden alıkoymayan döngüsel adet sancıları genellikle fizyolojik kabul edilir, tedavi gerektirmez. Belli başlı kasık ağrısı nedenlerini sıralarsak:Rahim,tüp ve yumurtalık enfeksionları, rahim urları, yumurtalık kistleri, bu kistlerin karın içinde yırtılmaları,kendi sapları etrafında dönmeleri, çukulata kistlerinin sebep olduğu yapışıklıklar, rahim içi polipler,dış gebelikler, düşükler, rahim ağzı darlığı, bazı hastalarda spirale bağlı yabancı cisim reaksionu, sezaryen veya jinekolojik ameliyatlar sonrası gelişen ağrılar gibi doğrudan kadın hastalıkları kökenli ağrıların yanı sıra idrar yolu enfeksionları, aşırı aktif mesane, mesane ve idrar yollarında taş ve kum oluşumları, apandisit, aşırı kabızlık, aşırı stres nedenleriyle de kasık ağrıları ile sık karşılaşılır.
3-KASIK AĞRILARINDA TANI NASIL KONULUR, TEDAVİ NASIL YAPILIR?
Kasık ağrısında tanı koymak ağrının kaynağını bulmak demektir. Öncelikle hastanın öyküsünün dikkatle dinlenmesi, titiz bir fizik ve jinekolojik muayeneyi takiben kan, idrar ve dışkı tetkileri, gebelik testi, pelvik bölgenin, gerekirse tüm karın bölgesinin röntgen, ultrason, MR, tomografi, laparoskopi, histeroskopi, kolonoskopi gibi görüntüleme yöntemleriyle görüntülenmesi sık kullanılan yöntemlerdir.
TEDAVİ: Konulan tanıya göre çoğunlukla ilaçlarla tedavi ön planda olmakla birlikte, sıklıkla çeşitli cerrahi girişimlerin gerekebileceği de bir gerçektir.Tıbbi veya cerrahi müdahalelerle başarı şansının epeyce yüksek olduğu göz önünde tutularak hastalarımızın morallerini bozmamaları önerilir.
SONUÇ: Kadınlarda kasık ağrıları önemsenmelidir. Israrcı ağrılarda mutlaka bir Kadın-Doğum hekimine başvurulmalıdır. İhmallerin bazen çok ağır sonuçlarının olabileceğinin akılda tutulması dileğiyle hepinize ağrısız ve sağlıklı,huzurlu günler diliyorum.
Hoşçakalın, sevgiyle kalın.