Merhaba sevgili Eskişehir Haber okurları. Biz Kadın Doğum hekimlerine kadınlarımızın başvuru nedenlerinin başında belki de adet düzensizlikleri ilk sırayı alır. Sıklıkla sorulan sorularla başlayalım.
1- Adet kanaması nedir?
Ergenlik dönemi ile birlikte başlayan adet kanaması menopoz dönemine kadar ortalama her 28 günde bir oluşan sağlıklı ve fizyolojik bir durumdur.21 ile 35 gün arasında görülen adet kanaması normal kabul edilir. Hormonal denge ile oluşan bir olaydır ve birçok organın işlevini doğru yapması ile ilişkilidir. Özetle adet kanaması kadında gebelik oluşması için yapılan hazırlığın, gebelik oluşmaması halinde yıkıma uğrayıp, yeni döneme hazırlanması için rahmin iç tabakasının yenilenmesidir.
2-Adet düzensizliğinin tanımı nedir, nasıl sınıflandırılır?
21 ile 35 gün arasında sıklıkla,3-7 gün süren, günde ortalama 3-4 ped değiştirmeyi gerektirecek miktarda kanama yapan döngüye normal adet düzeni denir. Bu döngünün dışına çıkan durumlarda adet düzensizliğinden söz edilir. Adet kanamasının normalden fazla veya az olması, kanama süresinin uzaması, sık ve fazla olması veya adet kanamasının olmaması, seyrek olması sıklıkla gördüğümüz adet bozukluklarıdır.
3-Adet düzensizliğinin nedenleri nelerdir?
Bu nedenler çok geniş bir yelpazede incelenir. Üreme organlarına ait nedenlerin yanı sıra, üreme organları dışında oluşan nedenlerle adet düzensizliği görülebilir. Miyomlar, polipler, yumurtalık kistleri, rahim ve yumurtalık kanserleri, rahmin iç tabakasının kalınlaşması sıklıkla karşılaşılan nedenlerdendir. Bazı bitkisel tedavi uygulamaları, yanlış günlük hap veya ertesi gün hapları da adeti bozabilir. Erken menopoz, bazı kronik karaciğer ve böbrek hastalıkları, ağır egzersiz, hızlı kilo alımı veya kaybı, diyabet ve tiroid hastalıkları, bazı beyin tümörleri, kan pıhtılaşma bozuklukları, ani iklim ve çevre değişiklikleri, dengesiz beslenme, Ani stresler hormonal dengeye olumsuz etki yaptıkları için adet düzensizliğine yol açabilirler.
4-Adet düzensizlikleri nasıl tedavi edilir?
Öncelikle hastanın hikayesi dikkatle dinlenir. Dikkatli bir fizik ve jinekolojik muayeneden sonra laboratuvar ve radyolojik tetkik bulgularının da yardımıyla tanı konarak uygun tedavi ona göre planlanır. Önemli olan kadınlarımızın adet düzensizliklerini önemsemeleri ve mutlaka bir Kadın-Doğum hekimine başvurmalarıdır. Adet düzensizliği vakalarının büyük çoğunluğunda tedavinin mümkün olduğunu akılda tutmak ve paniğe kapılmamak esas prensip olmalıdır.
Sıranız geldiğinde aşınızı yaptırmanızı ve Covid 19’dan korunma tedbirlerine harfiyen uymaya devam etmenizi önererek, hepinize sağlıklı günler diliyorum.
Hoşça kalın, sevgiyle kalın.