Verem olarak da bilinen tüberküloz, yetkililer tarafından hastalığın ilk evrelerinin soğuk algınlığı veya gribe benzediği, ancak enfekte ettiği her altı kişiden birinin ölümüne yol açabildiği konusunda uyarıldı.

Verem mikrobunu vücuda girerek akciğerlerde boşluklar (yaralar) oluşmasına sebep olur. Verem en çok akciğeri olmak üzere omurga, kalça kemikleri, lenf düğümleri, beyin zarı, göğüs ve karın boşluğu, böbrek ve üreme sistemlerini de etkileyip hastalık oluşturabilir.

'Verem Bir Kez Daha Dünyanın En Ölümcül Bulaşıcı Hastalığı' 

DSÖ, bu artışla birlikte tüberkülozun '2023 yılında Covid-19'u geride bırakarak, önde gelen bulaşıcı hastalık haline geldiğini ' söyledi.

Ancak tüberkülozun insanları öldürmesinin yıllar alabileceği göz önüne alındığında, yeni kaydedilen artışın gerçek etkisinin ancak gelecekte hissedilmesi muhtemel.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Verem hastalığının hâlâ bu kadar çok insanı öldürmesi ve hasta etmesi, onu önlemek, tespit etmek ve tedavi etmek için gerekli araçlara sahip olmamıza rağmen bir skandaldır" açıklamasında bulundu.

İnsanlık Tarihinin En Ölümcül Hastalığı: Tüberküloz

Genellikle balgamlı ve üç haftadan uzun süren öksürük, tüberküloz da dahil olmak üzere çeşitli diğer sorunlardan kaynaklanabilir. Tüberküloz dünyanın bazı bölgelerinde, özellikle kentsel ve yoksul bölgelerde daha yaygın.

Stres ve Kaygı Zona Riskini Artırıyor: Gençler de Tehlikede! Stres ve Kaygı Zona Riskini Artırıyor: Gençler de Tehlikede!

Verem, enfekte kişilerin öksürük ve hapşırıkları yoluyla yayılır ve çoğunlukla akciğerlerde ortaya çıkar, ancak vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir.

Ancak bazı araştırmalar, enfekte kişilerin hiçbir belirti göstermeseler bile sadece nefes almaları yoluyla bile pasif olarak yayılabildiğini buldu.
Hastalığın erken belirtileri arasında öksürük, ateş, gece terlemeleri ve kilo kaybı bulunuyor.

Ancak şiddetli tüberküloz enfeksiyonu, organları içeriden tahrip ederek, kanamaya ve sıvıyla dolmaya neden olarak ölüme yol açabilir. Verem, özellikle kemoterapi gören bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve genel olarak küçük çocuklar ve yaşlılar gibi daha savunmasız olan kişiler için tehlikelidir.

Verem (Tüberküloz) Belirtileri Nelerdir?

Hastalığa neden olan verem mikrobu ile karşılaşan kişilerde uzun bir süre boyunca hiçbir belirti görülmeyebiliyor. Verem belirtileri boyunca bağışıklık sistemi mikropla savaşıyor ve hastalığın ilerlemesine engel olmaya çalışıyor. Ancak bazı kişilerde bağışıklık sistemi yeterli direnci gösteremiyor ve mikrop aktif hale gelerek hastalığa neden oluyor. 

Başlıca tüberküloz belirtileri ise şöyle:
  15 günden uzun süren öksürük,
   Gece terlemesi,
   Halsizlik,
   Hızlı kilo kaybı,
   İlerleyen dönemlerde kanlı balgam görülmesi,
   İştahsızlık,
   Şiddetli göğüs ağrısı,
   Yorgunluk,
   Yüksek ateş.

Verem Bulaşıcı Mı? Verem Nasıl Bulaşır?

Tüberküloz bulaşıcı bir hastalıktır. Öksürme, konuşma, bağırma gibi eylemlerde hastadan çıkan balgam ve tükürük partikülleri hava yoluyla bulaşır. Aynı zamanda nadir olarak lenf tüberkülozu akıntılarına maruziyet nedeniyle sağlık çalışanlarına, tüberküloz basili ile laboratuvar çalışanlarına, temas ile hayvancılıkla uğraşan kişilere de bulaşabilir.

Korunma Yolları Nelerdir?

“Verem neden olur?” Korunma yolları nelerdir?” sorusu da merak edilen konular arasında.
Mide asidine direnç gösteren tüberküloz basili, güneş ışınları karşısında hassasiyet gösterir ve uzun süren maruziyet karşısında canlı kalamaz. Hastalıktan korunmada olan kişiler izole olmalı, kapalı ortamları iyi havalandırmalı, maske kullanmalı, erken evrede tedavi görmelidir.

Verem (Tüberküloz) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Verem hastalığı için geliştirilmiş ilaç tedavisi, başlangıç evresinde hastada iyileştirici etki gösterir ve hastanın kısa sürede toparlanmasına yardım eder. Tüberküloz tedavisinde ilaçla tedavi kullanımında en az 6 ay gibi bir süreç uygulanır. Sonraki süreç ve verem tedavisi kişinin yaşına, diğer hastalıklarına ve yaşadığı durumun şiddetine göre belirlenir.

Verem Aşısı

BCG aşısı, verem aşısı olarak da adlandırılır. Bu aşı deri içine enjeksiyon yoluyla yapılır. Verem bir diğer adıyla da tüberküloz aşısı deri altına yapıldığında doku zararına neden olabilir. Bu nedenle deneyimli bir sağlık personeli tarafından yapılmalıdır. Aşılama bakterinin vücuda girmesini engellemese de hastalığın tehlikeli seyirde ilerlemesini, sınırlı enfeksiyonla seyretmesini ve hayati tehlike oluşturmasını engeller. Aşıdan 6 ile 12 hafta sonra vücutta gereken etki gelişir.