Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “İlk Başarılı Olgudan Dünyadaki Son Duruma” başlıklı sunumunda rahim naklindeki süreci anlattı. Prof. Dr. Özkan, rahim naklinin, rahme bağlı infertilite gibi durumlarda çözüm sunduğunu ve Türkiye'de taşıyıcı anneliğin yasak olması nedeniyle bu alanda önemli bir alternatif olarak öne çıktığını belirtti. Rektör Özkan, ilk rahim nakli yapılan hastanın uzun süren takip sürecinden sonra sağlıklı bir bebek dünyaya getirdiğini ve Türkiye’nin, dünyada kadavradan rahim naklini başarıyla gerçekleştiren ilk ülke olduğunu vurguladı.

Gıdada Büyük Sahtekarlık!  Bakanlık Uygunsuz Ürünleri İfşa Etti Gıdada Büyük Sahtekarlık!  Bakanlık Uygunsuz Ürünleri İfşa Etti

Dünyada Rahim Nakli Alanındaki Gelişmeler Prof. Dr. Özkan, dünya genelinde rahim naklinin 20’den fazla ülkede gerçekleştirildiğini ve Türkiye’nin bu alandaki öncülüğünün İsveç, Çin, ABD, Brezilya ve Almanya gibi ülkelere ilham kaynağı olduğunu ifade etti. ABD dışındaki ülkelerde 81 başarılı nakil yapılmış ve 43 hasta anne olmuştur. ABD dahil edildiğinde, toplam nakil sayısının 120’ye, doğan bebek sayısının ise 50’nin üzerine ulaştığını açıkladı. Prof. Dr. Özkan, “Dünyada Özkan tekniği olarak anılan yöntemle başarılarımız artmaya devam ediyor,” diyerek Türkiye’nin bu alandaki katkısına dikkat çekti.

Cerrahi Gelişmeler ve Başarı Hikayeleri Plastik cerrahi alanında da başarılarıyla tanınan Prof. Dr. Ömer Özkan ise kurultayda yenilikçi cerrahi yöntemler ve vakalarla ilgili bilgi verdi. Ağır yaralanmalar, geniş yüz tümörleri ve greft tedavileri ile ilgili başarılarını paylaşan Özkan, dokuz yaşındaki bir kız çocuğunun ağır yaralanmasına rağmen yürüme kabiliyeti kazandırılması gibi örnekler sundu. Ayrıca meme kanserinde cerrahinin önemine değinen Özkan, tedavi sürecinde estetik kaygıların, hastanın sağlığının önüne geçmemesi gerektiğini belirtti.

Genç Araştırmacılara Destek Kurultayın son oturumunda, genç araştırmacılara yönelik yarışmalarda ödüller dağıtıldı. Asistan Bildiri Yarışması ve Uzman Araştırma Yarışması’nda başarı kazanan genç araştırmacılar, plastik cerrahi alanında bilgi ve deneyimlerini artırma fırsatı elde etti.