Eski Ehliyete Cezalar Artıyor: 31 Aralık 2024 Son Yenileme Tarihi Eski Ehliyete Cezalar Artıyor: 31 Aralık 2024 Son Yenileme Tarihi

1 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlanması gereken bu sistemin detaylarına dair son bilgiler gün yüzüne çıktı.

Halk TV'de yer alan habere göre, Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine bağlı akıllı elektrik sayaçları üzerinden oluşturulan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), elektrik tüketim verilerini doğrulayıp saklayabilecek şekilde tasarlandı. Bu sistem, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasından oluşuyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) taslağına göre hazırlanan projede, MASS kapsamına dahil edilen sayaçlar için gerekli altyapı, akıllı sayaçların kurulumu, işletimi ve bakımı dağıtım lisansı sahibi şirketlerin sorumluluğunda olacak. Yeni sistem, 1 Ocak 2024 tarihinde devreye girmiş ve kullanıcıların cep telefonları üzerinden çeşitli işlemleri yönetmelerine olanak tanıyan mobil uygulama ile entegre edilmişti.

EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini içeren mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirecek ve dağıtım şirketlerinin bu uygulama için gerekli altyapıyı aynı tarihe kadar oluşturmalarını sağlayacak. Ayrıca TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.), 1 Ocak 2025 tarihine kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayacak ve dağıtım şirketleri de 1 Nisan 2025 tarihine kadar bu şartnamelere uygun yazılımı kuracaklar.

Son olarak, 1 Haziran 2025 tarihinden itibaren tedarik edilecek tüm akıllı sayaçlar ve ilgili teknolojik bileşenler, uyumlu çalışabilirlik ilkesine göre birbirleriyle entegre olacaklar.