Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı Prof. Dr. Vural Fidan, bu dönemde yollarda en büyük tehlikenin uykusuzluk olduğunu vurguluyor. Fidan, sürücülerin yola çıkmadan önce mutlaka yeterince dinlenmiş olmaları gerektiğini belirtiyor.

Fidan, yaptığı açıklamalarda, trafik kazalarının önemli bir kısmının uykusuzluktan kaynaklandığını ve uzun yolculuklarda özellikle sabahın erken saatlerinde yola çıkmanın riskli olduğunu ifade ediyor. Uykusuzluğun, sürücülerin dikkatini ve tepki sürelerini olumsuz etkileyebileceğini belirten Fidan, sağlıklı bir yaşam için uyku süresinin önemine de vurgu yapıyor. Ayrıca, vardiyalı çalışma gibi durumlarda da uykusuzluğun kazalara neden olabileceğini ve bayram tatili boyunca trafikte artış olabileceğini dile getiriyor.

Lübnan’daki Çağrı Cihazı Patlamalarının Ardındaki Gizem: Bakan Uraloğlu İki Teoriyi Açıkladı Lübnan’daki Çağrı Cihazı Patlamalarının Ardındaki Gizem: Bakan Uraloğlu İki Teoriyi Açıkladı

Uzun yolculuk yapacak sürücüler için önerilerde bulunan Fidan, önceden planlama yaparak yeterli uyku almanın önemini vurguluyor. Ayrıca, gece yarısı ile sabah saatleri arasında yola çıkılmaması gerektiğini ve sürücülerin düzenli aralıklarla mola vermelerini öneriyor. Mola verirken kısa bir uyku çekmenin dikkati toparlayabileceğini belirten Fidan, bu uykunun 20 dakikayı geçmemesi gerektiğini ifade ediyor. Yolculuk sırasında kafein içeren içeceklerin tüketilmesinin uyanıklığı artırabileceğini ancak tek başına yeterli olmadığını da hatırlatıyor. Son olarak, tek başına seyahat etmeyi düşünen sürücülerin bir yedek sürücüyle yolculuk yapmalarını ve sürücü değişimi yaparak dinlenmelerine izin vermelerini öneriyor.