Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” başlıklı programa katılan Prof. Dr. Naci Görür, bilimsel veriler ışığında önemli uyarılarda bulundu.
Programda konuşan Görür, depremlerin levha sınırlarındaki hareketler sonucu oluştuğunu, Anadolu levhası ile Avrasya levhasının sürekli hareket halinde olduğunu belirtti.
“Faylar Stresle Dolar, Zamanı Gelince Deprem Üretir”
Deprem tehlikesine karşı yapılması gerekenin, olası zararların önceden tespit edilmesi olduğunu vurgulayan Görür, şu açıklamalarda bulundu:
“Faylar stresle dolar. Stres dediğimiz, birim alana düşen kuvvet demektir.
Levhalar hareket ettikçe, sizin görmediğiniz, duymadığınız şekilde her sene 1-2 santimetre kayar, bu da fayların içine stres yükler. Aynı kumbara gibi. Fayın sürtünme yaptığı bölgelerde stres birikir, bu da zamanı gelince depreme yol açar. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı da zamanı gelince deprem üretir. Bunu asla engelleyemezsiniz.”
“Yedisu Fayı’nın Süresi Dolmuştur”
Prof. Dr. Görür, konuşmasında özellikle Yedisu Fayı üzerinde durarak, bu fayın en son 1784 yılında kırıldığını, o tarihten bu yana geçen sürenin yaklaşık 250 yılı bulduğunu ifade etti.
“Deprem her gün, her hafta olmuyor. Süresi dolunca oluyor.
Yedisu Fayı’nın 250 senelik periyodu bugün için dolmuştur. Bu fayın eli kulağındadır. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için değil, bilimsel verilere göre diyorum. Zamanını kimse bilemez ama önemli olan zaman değil. Önemli olan Bingöl’ü deprem dirençli nasıl yaparız, ona odaklanmalıyız.”
“1939 Erzincan Depreminde Bile Kırılmadı”
Tarihsel depremler üzerinden örnek veren Naci Görür, 1939 Erzincan depreminde yaklaşık 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini, bu deprem sırasında bile Yedisu segmentinin kırılmadığını hatırlattı.
“1939’da Erzincan depremi oldu, yaklaşık 40 bin kişi öldü.
Erzincan’dan geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın en doğu ucu Erzincan ile Karlıova arasındaki Yedisu segmentidir. Bu segment, 1939’da bile kırılmadı. En son kırılması 1784’tedir. Şimdi 250 yıl dolmuş durumda. Ayrıca çevrede yaşanan birçok deprem, enerjiyi bu faya transfer ediyor.”
“Depremi Engelleyemezsiniz, Dirençli Kentler Kurmalısınız”
Görür, açıklamalarının sonunda, depremin ne zaman olacağının değil, nasıl önlem alınacağının önemli olduğunu vurguladı:
“Ben ‘Yedisu Fayı kırıldı kırılacak’ derken kehanet yapmıyorum.
Bilimsel verilerle konuşuyorum. Önemli olan Bingöl’ü depreme dirençli hale getirmektir. Depremleri durduramazsınız ama zararlarını azaltabilirsiniz.”