Sosyal Medyaya Yeni Yasa Geliyor! Ağır Suç Sayılacak Sosyal Medyaya Yeni Yasa Geliyor! Ağır Suç Sayılacak

CHP Medya ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Bulut, teklifin gerekçesinde TRT’nin yayın politikasına ve vatandaştan alınan bandrol ücretine yönelik eleştirilerde bulundu.

Bulut, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“TRT, aldığı her cihaz için TRT Bandrol Ücreti ödemek zorunda kalan vatandaşın sırtına da ciddi bir mali yük olmuştur. TRT'nin yayınlarındaki iktidar yanlısı ve adaletsiz tutumu vergi ödeyen vatandaşları da rahatsız etmiş, 'Biz TRT'ye neden vergi ödüyoruz?' noktasına getirmiştir.”

“Bandrol Geliri 29 Milyar 545 Milyon TL”

Kanun teklifinde yer alan verilere göre TRT’nin 2021-2023 yılları arasında elde ettiği toplam bandrol geliri 29 milyar 545 milyon 709 bin TL olarak açıklandı. Elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılmasının ardından cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi ürünlerde bandrol ücretinin artırıldığına dikkat çekildi.

“TRT İktidarın Kara Propaganda Aracına Dönüştü”

Bulut, TRT’nin tarafsız yayıncılık anlayışından uzaklaştığını ifade ederek şunları söyledi:
“TRT, milletimizin vergileriyle yayın yapan ve yayınlarında tarafsız olması gereken bir kamu kuruluşudur. Ancak TRT, AKP iktidarlarıyla birlikte, iktidarın kara propaganda aracına dönüşmüştür. Sadece iktidarın haberlerine yer veren, muhalefeti yok sayan, demokrasiyi baltalayan TRT, toplumun büyük bir bölümünü görmezden gelmektedir.”

Bulut, TRT’nin tarafsızlık yükümlülüğünün 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu ile 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’da hüküm altına alındığını hatırlattı.

“Halktan Vergi Alıp Halkı Görmezden Geliyor”

CHP’li Bulut, TRT’nin mevcut yayın politikalarının kamu yayıncılığı ilkeleriyle bağdaşmadığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:
“Halktan aldığı vergilerle halkı görmezden gelen, halkı cezalandıran, sadece bir siyasi partiye angaje olan bir yayıncılık anlayışı kabul edilemez. TRT’nin yasa tanımaz haberleri vatandaşların da tepkisini çekmektedir.”

Ayrıca Bulut, sosyal medya paylaşımları nedeniyle sanatçıların projelerden çıkarıldığını, muhalefet partilerine ait reklamların yayınlanmadığını, farklı görüşte olan kişilere nefes alma hakkı bile tanınmadığını ifade etti.

“Maktu Vergi Yükü Hafifletilmeli”

Kanun teklifinde, TRT Bandrol Ücreti’nin kaldırılmasıyla vatandaşların sırtındaki maktu vergi yükünün azaltılması amaçlandığı belirtilirken, Bulut açıklamasını şu şekilde sonlandırdı:

“Basın mesleğinin etik ilkeleri ortada iken TRT, aldığı her cihaz için TRT Bandrol Ücreti ödemek zorunda kalan vatandaşın sırtına da ciddi bir mali yük olmuştur. Bu Kanun Teklifi, TRT Bandrol Ücreti'nin kaldırılarak vatandaşın sırtındaki maktu vergi yükünün hafifletilmesi amacıyla hazırlanmıştır.”