Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, ilk kez mikro ihracat yapmak isteyen kişilerin, operatör hızlı kargo firması veya posta idaresi aracılığıyla Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi (BGB) düzenlerken gümrük idaresine başvurmaları gerekmekteydi. 
Bu başvuru sırasında T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası üzerinden sorgu ve transfer işlemi yapılır, ardından firma kaydı oluşturularak işlemler başlatılırdı.

AK Parti MYK'da Kritik Toplantı! Vatandaşın En Büyük Sorunu Erdoğan’ın Gündeminde AK Parti MYK'da Kritik Toplantı! Vatandaşın En Büyük Sorunu Erdoğan’ın Gündeminde

Vergi Numarası ile İşlemler Otomatik Yapılabilecek

Yeni düzenleme ile bu süreç basitleştirildi. Artık BGB kapsamındaki ilk gümrük işleminde, gönderici hanesinde beyan edilen T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası üzerinden işlemler otomatik olarak gerçekleştirilebilecek. 
Böylece, mikro ihracat yapmak isteyen gerçek kişiler ve firmalar, gümrük idaresine doğrudan başvuru yapmadan işlemlerini tamamlayabilecek.
Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bu düzenleme, özellikle genç ve kadın girişimciler ile KOBİ’lerin gümrük süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. 
Ticaret Bakanlığı, ihracata dayalı büyüme modelini güçlendirmek için ihracatçıların işlemlerini hızlandırmaya ve ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceklerini belirtti.