Yağlı cilt tipine sahip olmanın en büyük dezavantajlarından olan sivilce ve akne problemleri, bazı umutsuz düşüncelerin aksine doğru uygulamalar sayesinde büyük ölçüde giderilebiliyor. Bunun için cilt tipine göre bakım rutinini aksatmadan uygulamanın beraberinde, gündelik yaşamda beslenme alışkanlıklarına ve bulunulan ortamların koşullarına da dikkat etmek gerekiyor.
Yağlı besinlerin tüketimi ciltte sebum artışına ve buna bağlı problemlerin oluşumuna yol açarken, kirli hava ve güneş ışınları gibi faktörler de bu problemlerin oluşmasını tetikleyebiliyor.
Peki, akne ve yağlanmaya karşı cilt bakımı söz konusu olduğunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmeye hazır mısınız?
1.Sivilce & Akne Bakımı Nasıl Yapılır?
Yağlanmaya bağlı cilt problemlerini gidermek için öncelikle cildi temiz tutmaya büyük bir özen gösterilmeli.
Cilt sabun ve alkol içeren ürünler yerine pH dengeli jeller ve toniklerle temizlenmeli.
Ciltteki ölü deri hücrelerinin ve gözeneklere yerleşen sebumun giderilmesi için günlük temizliğe ek olarak, haftalık bakımda yağlı ciltler için maske ve peeling gibi ürünler de kullanılmalı.
Temizlenmiş cilde önce bölgesel olarak sivilce kremi vb. lokal bakım ürünleri uygulanmalı.
Sivilce kremi problemli bölgeler tarafından emildikten sonra nemlendirici uygulamasına geçilmeli.
Yağ içerikli nemlendiricilerden uzak durulmalı, hassas ve kızarık ciltler için krem ya da su bazlı diğer nemlendirici çeşitleri tercih edilmeli.
Seçilen makyaj ürünleri de yağsız formüllere sahip olmalı.
Ciltte gün içerisinde salgılanan yağ temiz ve kuru mendillerle tampon hareketler yapılarak düzenli aralıklarla alınmalı.
Cilde kirli ellerle dokunulmamalı ve yemek artıkları bulaştırılmamalı; kirli ortamlara girdikten sonra mümkünse yüz tekrar yıkanmalı ve kremlenmeli.
Ciltteki akneler ve yağlanmaya bağlı diğer problemler UV ışınlarından dolayı ciltte iz bırakabileceğinden, çevresel koruma için dört mevsim boyunca dışarı çıkmadan önce güneş kremi kullanılmalı.
2. Ciltte Yağ Kontrolü Nedir, Nasıl Yapılır?
Ciltte yağ kontrolü, ciltteki gözeneklerden salgılanan fazla sebumun azaltılması yoluyla cildin genel yağ dengesinin sağlanması anlamına geliyor. Bunu yaparken ciltteki yağın tamamen yok edilmesi yerine ideal seviyeye çekilmesi gerektiğini bilmek büyük önem taşıyor. Çünkü cildin doğal yağını tamamen söküp atmak, hemen sonrasında gözeneklerin daha fazla sebum üretmeye başlaması ile sonuçlanabiliyor.
Cilt temizliğinde sabun veya alkol gibi ürünler yerine mutlaka cildin pH’ına uyumlu ve yağ dengeleme özelliği olan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Peki, diğer temizleme adımları hakkında da bilgi edinmeye var mısınız? İşte geliyor:
2.1. Akneli Yüze Peeling Nasıl Yapılır?
Akne ve sivilce problemleri olan ciltler son derece hassas olduğu için özellikle evde peeling uygularken dikkatli davranmak şart oluyor. Bu konuda ilk adım olarak, yağ içermeyen ve ciltte ekstra hassasiyete yol açmayacak mikro partiküllü ürünlere yönelmek gerekiyor. Sonrasında ise bu ürünlerin, cilde haftada 2 ila 3 kez nazik hareketlerle ve bastırmadan uygulanması gerekiyor.
2.2. Akneli Cilde Kil Maskesi Nasıl Yapılır?
Sivilceli ciltler için kil maskesinin nasıl uygulanacağına ve kil maskesi önerisine geçmeden önce, “Kil maskesi ne işe yarar?” sorusunu cevaplamak gerekiyor. Kil maskeleri, arındırma özelliği sayesinde cilt temizliğinde yüzyıllardır kullanılıyor. Kilin aynı zamanda antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip olması, bu doğal maddeyi akne karşıtı bakım konusunda da eşsiz bir çözüm haline getiriyor Kil maskelerinin cilde uygulanması ise sadece ince bir katman halinde uygulama, kuruması için bekleme ve iyice durulama adımlarından oluşuyor.
3. Yağlı ve Akneli Ciltler için Hangi Ürünler Tercih Edilmeli?
Yağsız ve su bazlı temizleyiciler
Yağ dengeleyici ve gözenek sıkılaştırıcı tonikler
Minik partiküllü hassas peeling’ler
Kil maskeleri veya diğer durulanan arındırıcı yüz maskeleri
Gözenek ve yağlanma karşıtı lokal ürünler
Gözenek ve yağlanma karşıtı serumlar
Yağsız ve su bazlı nemlendiriciler
Yağsız ve su bazlı güneş kremleri
Yaşınız ilerledikçe cildinizdeki sebum oranının doğal bir seyirle gitgide düşecek olması, sizce bir müjde midir; yoksa başka sorunların habercisi mi? Evet, ciltteki yağlanma ve buna bağlı problemler, ilerleyen yaşlarda vücuttaki hormon seviyeleri düştükçe azalmaya başlıyor. Bununla bağlantılı olarak ciltte artık yağlanmaya bağlı sorunlar yerine, ince çizgi ve yaşlanma belirtileri baş göstermeye başlıyor. Bunun için yağlı cilde sahip kişilerin dahi 30’lu yaşlardan itibaren yaşlanma karşıtı bakım ürünlerini kullanmaya başlaması gerekiyor.
4. Sivilce Kremi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
En iyi sivilce kremini ararken şimdiye dek ne kadar çok vakit kaybetmiş olabileceğinizi tahmin etmek zor değil. Peki, başkaları için en iyi olanın sizin içinde en iyi olabileceği mutlak bir gerçek mi? Elbette değil! Çünkü yaşlanma belirtilerinin nedenleri ve elastikiyet kaybı için cilt bakımı ve vücut sıkılaştırıcı krem konusundan farklı olarak, sivilce ve akneler bireylerde farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Kimi ciltlerde sivilce oluşumunun nedeni cilt altındaki toksinler olurken, kimisinde ise hava kirliliği, hormonal faaliyetler ya da sadece yağlı beslenme olabiliyor.
Konunun sivilce ve akne bakımı olmasından dolayı, noktayı koymak adına bir gerçeğe dikkat çekmek gerekiyor. O da şu ki, kendiniz için en doğru ürünleri aramaya başlamadan önce bir dermatoloğa ve tabiî ki de uzman estetisyene danışmanız şart! Çünkü özellikle de sivilce kremi arayışınızda uzmanınızın önerdiği bileşenlere sahip ürünlere ağırlık vermelisiniz.
MELİKE YÜKSEL