19 Mart’ta yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerine vekalet edecek isim, İBB Meclisi tarafından belirlendi. CHP Grup Başkanvekili Nuri Aslan, İBB Meclisi'nde yapılan oylamanın üçüncü turunda 177 oy alarak İBB Başkan Vekili seçildi. AK Parti’nin adayı Zeynel Abidin Okul ise 125 oyda kaldı.
20 Mart’tan Bu Yana Vekâleten Görevdeydi
İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından el yazısıyla vekalet verdiği Nuri Aslan, 20 Mart’tan bu yana İBB Başkan Vekilliği görevini geçici olarak yürütüyordu. 15 Nisan 2024’te İBB Meclisi’nde düzenlenen oturumda yapılan seçimle, Aslan bu göreve resmen seçilmiş oldu.
Üçüncü Turda Seçim Sonuçlandı
İBB Meclisi’nde düzenlenen seçimde, ilk iki turda adaylar üçte iki çoğunluğu sağlayamadı. Üçüncü turda salt çoğunluk arandığı oylamada Nuri Aslan 177 oy alarak seçimi kazandı. Cumhur İttifakı'nın adayı Zeynel Abidin Okul ise 125 oyda kaldı. Oylama, mecliste büyük katılımla gerçekleşti.
Nuri Aslan Kimdir?
1969 yılında Sivas’ta doğan Nuri Aslan, ilköğretim ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Aslan, özel sektörde çeşitli üst düzey görevlerde yer aldı.
1999-2004 yılları arasında Küçükçekmece Belediyesi Meclis Üyeliği görevinde bulunan Aslan, sivil toplum kuruluşlarında da aktif rol aldı. 2009-2020 yılları arasında Sivas Koyulhisar ve Köyleri Hizmet Vakfı (KODAV) Başkan Vekilliği, 2011-2019 arasında Beylikdüzü Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. 2014-2018 arasında BEYSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı, 2014-2021’de ise İSİFED Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.
Siyasette ve Yerel Yönetimlerde Aktif Rol Aldı
2019-2024 döneminde Beylikdüzü Belediyesi ve İBB Meclis Üyesi olarak görev yapan Aslan, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yeniden meclis üyeliğine seçildi. 15 Nisan 2024 itibarıyla İBB Meclisi tarafından 1. Başkan Vekili olarak görevlendirilen Aslan, İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası vekâlet görevini üstlendi.