CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DW Türkçe’den Dilek Şen’e verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına yönelik tartışmalar hakkında konuşan Özel, İmamoğlu’nun kaçmayacağını vurgulayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Ekrem İmamoğlu'nu bıraksan kaçar mı? Ekrem İmamoğlu kaçacak olsa buna en çok Tayyip Erdoğan memnun olur. Çünkü rakibi kaçmış olur. Ekrem İmamoğlu kaçmaz, Tayyip Erdoğan'ı seçim sandığına kadar kovalar.”

Saraçhane’deki protestoların ardından temposu artan seçim sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Özel, mücadeleye inançla devam ettiklerini söyledi:

“Bir fiziki yorgunluk var ama meseleye olan inancımızdan dolayı kendimi son derece zinde ve motive hissediyorum. Arkadaşlarım, belediye başkanlarım, Cumhurbaşkanı adayım cezaevindeyken yılgınlığa kapılmak mümkün değil. Daha yeni başlıyoruz.”

İmamoğlu yerine TBB Başkanlığına Geçecek İsim Belli Oldu İmamoğlu yerine TBB Başkanlığına Geçecek İsim Belli Oldu

"Mezar" Polemiği: “Bu Siyaset Dili Değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mezar göndermesi ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sert açıklamalarıyla ilgili konuşan Özgür Özel, siyasetin dilinin sertleşmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Özel, geçmişte Bahçeli ve Erdoğan arasındaki gerilimleri hatırlatarak şunları söyledi:

“Normal şartlar altında bir risk değerlendirmesi yapıldığında evrensel standartlarda herhalde en üst risk grubundayız. Ama biz Türkiye'de böyle yaşamaya alıştık. Erdoğan sürekli rakiplerini şeytanlaştırarak, toplumu bunun üzerinden kutuplaştırarak hedef göstererek siyaset yapan birisi. Geçmişte, şimdi çok iyi ilişkiler içinde olduğu Sayın Bahçeli ile birbirlerine çok ağır hakaretler, birbirlerine miting meydanlarında idam ipi atacak kadar ya da birbirlerine çok ağır sözler edecek kadar gergindiler.”

Özel, yaşanan sürece teslim olmayacaklarını vurguladı:

“Eğer biz geri adım atacak olursak, onlar amacına ulaşır. Onların tüm tehditlerine rağmen biz büyük bir cesaretle toplumun önünde olmak durumundayız. O yüzden alışık olmadığımız bir durum değil ama tabii mezar falan... Bunlar siyasetin dili değil, yani doğru bir şey değil bunlar. Hepimizin aileleri var, yaşlı annelerimiz var, babalarımız var, kardeşlerimiz, küçük çocuklarımız var. Bu tabii bir siyasetçi rakibini alt edemeyince ona bütün toplumun önünde ‘senin de mezarını kazarlar’ diyecek noktaya geldiyse benim buna verecek bir cevabım yok artık. Ama kendi adıma korkmuyorum. Bizi sevenler ve üzülenler adına üzülüyorum.”

“Kötü Muamelenin Peşini Bırakmayacağız”

Cezaevlerinde kötü muamele iddialarına değinen Özgür Özel, gençlerin hedef alındığını ve insan haklarının ihlal edildiğini öne sürdü. Güvenlik güçlerine çağrıda bulunan Özel, şu ifadeleri kullandı:

“Gençler, Türkiye'nin geleceği ve umudu. Polis ve gardiyanlara sesleniyorum, kanunsuz emirlere uymayın. Bu emri verenler cezasını çekecek ama uygulayanlar da suçlu sayılır. Kötü muamele bir insanlık suçudur ve peşini bırakmayacağız.”

Batı'dan Gelen Tepkileri Değerlendirdi

Türkiye’de yaşanan son gelişmelere karşı Batı’nın tavrına da değinen CHP lideri Özgür Özel, ilk günlerde sessizlik olduğunu ancak ardından gelen uluslararası tepkilerin değerli olduğunu söyledi:

“İlk günlerde mutlak bir sessizlik vardı. Ama dün Macron'un açıklamaları, Olaf Scholz'un partisi SPD ile yaptığımız görüşme, Bundestag'ın tepkisi ve Avrupa Sosyalist Partisi'nin yaklaşımı son derece kıymetli. Ama dünyanın otokratları birbirini desteklemeye devam ediyor. Buna karşı demokratik dayanışma beklemek hakkımız.”

“Boykot Ciddi Sonuç Veriyor, Devam Edeceğiz”

Hükümete yakın firmalara karşı başlatılan boykot çağrılarının etkisine dair bilgiler de paylaşan Özel, Google Maps verileri üzerinden hareket ettiklerini belirtti:

“Google Maps yoğunluk haritalarında boykot ettiğimiz yerlerde azalma olduğunu görüyoruz. Bu ideolojik bir çağrı değil, iktidar yanlısı bazı firmaların protestosu. Direnişimizi görmeyenlerin ekonomik kuruluşlarını hedef alıyoruz ve bu ciddi sonuç veriyor. Devam edeceğiz.”