Cilt bakımının vazgeçilmez unsurlarından birisi de cilt bakım maskeleri. Peki kaç çeşit cilt bakım maskesi var ve cilt bakım maskeleri ne amaçla – nasıl kullanılır?
Bu yazımızda bu konuyu anlatmaya çalışacağız.
Cilt maskelerinin kullanımında genel prensipler:
Kullanım tarifi dikkatlice okunup uygulanmalı.
Maskeler temiz ve kuru cilde uygulanır
Maskeler cilt tipine uygun seçilmeli.
Göz ve dudak çevresi için özel hazırlanan maskeler dışında göz ve dudak çevresine uygulamaktan kaçınılmalıdır.
Maskeler cilt üzerinde belirtilen süreden daha uzun bekletilmemeli
Cilt bakım maskeleri ne işe yarar:
Cildin üzerini tamamen örterek kısa sürede daha etkin bir bakım yapılması amaçlanır. Maske uygulaması öncesinde ya da uygulama sonrasında, uygulanan maskenin özelliğine göre başka bakım ürünleri ile cilt bakımını etkili bir şekilde yapabilirsiniz. Maskeler daha yoğun etkiyi kısa sürede göstermek üzere ve genellikle haftada 1 -2 kez uygulanmak üzere hazırlanmış bakım uygulamaları. Farklı amaçlarla kullanılan ve farklı uygulama şekillerine sahip olan cilt bakım maskeleri mevcut. Öncelikle etki alanına göre bakarsak:
Etki alanına göre Cilt bakım maskesi çeşitleri:
Kısaca özetlemek gerekirse
1- Nemlendirici maskeler
2- Arındırıcı – detox maskeleri
3- Hassas ciltlere özel maskeler
4- Anti-age maskeler
5- Cilt rengini açıcı leke karşıtı bakım maskeleri
6- Karma ve yağlı ciltler için bakım maskeleri
Bunun yanında uygulama yöntemi ve maskenin formuna göre de ayırım yapabiliriz:
1- Kuruyan – sertleşen maskeler: Genelde sebumu temizlemeye ve detox amaçlı kullanılan maskeler bu şekilde uygulanır. Maske temiz cilt üzerine uygulanır ve 5-10 dakika boyunca kurumaya bırakılır. Bu zaman zarfında maske kururken ciltteki istenmeyen maddeleri absorbe eder ve cildi temizlemeye yardımcı olur. Bu tip maskelerde genelde termal-doğal çamur, kil benzeri maddeler, kükürt gibi bileşenler, bazı bitkisel özler, yağlar ve aktif maddeler kullanılır. Kuruyan maskeleri temizlerken ciltte tekrar ıslatılıp krem haline gelmesi sağlanır ve yavaş hareketler ile durulanarak temizlenir. Bazı maskeler ise kuruduktan sonra elastik bir hal alır ve ciltten soyularak uzaklaştırılabilir. (Örneğin Sülfür maskeleri, kil maskeleri)
2- Cilt üzerine tabaka halinde uygulanıp emilen kremsi maskeler: Bu tip maskelerin çoğunda sürülen jel ya da kremsi maskenin emilmesi beklenir, 5-10 dakikalık süre sonunda cilt yüzeyinde kalan maske yumuşak hareketler ile cilde yedirilir ve en son kalan kısım bir makyaj pamuğu ile alınır. Bu yöntemle uygulanan maskeler çoğunlukla nemlendirici özellikte maskelerdir. Bu maskeler sertleşmezler. Bu tip maskelerin bir kısmı ise uygulama ardından yeterli süre beklendikten sonra durulanarak uzaklaştırılır. ( Nemlendirici, detoks ve anti-age maskeler genelde bu formda olur)
3- Yaprak maskeler: Bu tip maskeler ise pamuk ya da selüloz gibi yapraksı maddeye yüz, boyun ya da dekolte bölgesine uygun şekiller verildikten sonra uygulanmak istenen maddenin bu yaprağa emdirilmesi ile hazırlanır. Maske uygulama alanına yerleştirilir ve kullanma tarifindeki süre kadar bekletilir. Maskenin içeriğine göre durulanır ya da kalan miktar ciltte bırakılabilir.
Cilt yapısını; besleyen, arındıran ve tazeleyen bakım ürünlerine, cilt bakım maskesi adı verilmektedir. Cilt bakım maskeleri, diğer bakım ürünlerine nazaran daha fazla yoğunluk içermektedir. Bu sayede, cilt yapısının hızlı bir şekilde onarılmasına olanak tanımaktadırlar.
Her cilt, farklı bir yapıya sahiptir ve bu doğrultuda farklı mineral ve vitaminlerin düzenli kullanımına ihtiyaç duymaktadır. Cildin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral dengesi; sağlıklı beslenme, bol su içme ve uygun cilt bakım maskelerini kullanma ile mümkün hale gelmektedir.
Günümüzde; her cilt tipine hitap eden ve her cilt sorununa çözüm bulan, birçok farklı maske çeşidi üretilmektedir. Tüm cilt kategorilerinin spesifik ihtiyaçlarını, hızlı bir şekilde gidermek için üretilen bu maskeler; yoğun içerikleri ve besleyici özellikleri sayesinde, hem kadınlar hem de erkekler tarafından, sıklıkla tercih edilmektedir.
Cilt Bakım Maskeleri Ne İşe Yarar?
Cilt bakım maskeleri, kişilerin cilt problemlerine hızlı bir şekilde çözüm bulmak amacıyla formüle edilmektedirler. Sağlıklı bir şekilde ışıldayan ciltler, cilt bakım rutinlerine eklenen maskeler sayesinde dış etkenlerden büyük ölçüde korunmaktadır.
Günümüzde her cilt tipine uygun ve her cilt problemine çözüm sağlayabilecek onlarca, farklı maske çeşidi üretilmektedir. Bu maskelerin ortak noktası, yoğun içeriklere sahip olması nedeniyle hızlı bir şekilde verim almayı sağlamaları olarak gösterilmektedir.
Cilt yapısı, dış etkenlere açık olması nedeniyle hassas bir yapıya sahiptir. Stres ve makyaj gibi dış etkenler, cilt yapısı üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Cilt bakım maskeleri, düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde; kişilerin cilt sağlığını korumakta ve dış faktörlerin etkilerini en aza indirmektedirler.
Cilt Bakım Maskeleri Nasıl Kullanılır?
Cilt problemlerine hızlı bir şekilde çözüm sunan cilt bakım maskeleri, pek çok farklı kullanım prosedürlerine sahip olarak tasarlanmaktadırlar. İçerdikleri yoğun bileşenler nedeniyle, günlük kullanıma uygun ürünler arasında yer almamaktadırlar. Cilt bakım maskesi kullanımı, haftada iki ile sınırlı kalmalıdır.
Cilt maskeleri, makyajdan arınmış temiz bir yüze uygulanmalıdır. Kullanılan maskenin cilt yüzeyinde bir süre bekletilmesi gerekiyorsa bu sürenin önerilen sınırın üzerine çıkmaması gerekmektedir. Cilt bakım maskesi kullanımından sonra cildin iyi bir şekilde nemlendirilmesi, yorulan cildin dinlenmesi açısından önem arz etmektedir.
Satın alınan cilt bakım maskesinin, cilt yapısında uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yanlış ürün kullanımı nedeniyle ortaya çıkan problemler, kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Bu sorunların yaşanmaması adına, sürecin doktor kontrolünde ilerlemesi çok daha avantajlı olmaktadır.
Cilt Tipine Göre Uygun Maske Seçimi Nasıl Yapılır?
Cildin renk tonu, cildin yapısı, cildin kuruluk düzeyi ve daha birçok farklı etken; uygun maskenin seçilmesinde rol oynamaktadır. Cilt tipine en uygun maskenin seçilmesi için, uzman dermatologlardan veya güzellik uzmanlarından fikir almak gerekmektedir. Bununla beraber dermatolojik olarak test edilen ürünlerin tercih edilmesi, yanlış ürün kullanımının doğuracağı sonuçların en aza indirilmesi için önem arz etmektedir.
Kişilerin, cilt tiplerine tam olarak uyum sağlayacak maskeyi seçmesi için kendi ciltlerini iyi bir şekilde analiz etmeleri gerekmektedir. Cildin nem oranı ve doku yapısı, hangi ürünün kullanılması gerektiği konusunda kişilere fikir vermektedir. Örneğin yağlı ciltlerin, daha az yoğunluktaki ürünleri tercih etmesi gerektiği dermatologlar tarafından önerilmektedir.
Cilt Bakım Maskesi Çeşitleri
Piyasada, her cilt problemine özel olarak üretilen pek çok maske çeşidi bulunmaktadır. Bu maske çeşitleri, kişilerin cilt yapısına tam olarak uyum sağlaması amacıyla kategorilere ayrılmaktadır. Cilt bakım maskesi çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır:
Akne problemleri için cilt maskeleri.
Gözenek sıkılaştırıcı cilt maskeleri.
Kuruluk giderici bakım maskeleri.
Yaşlanma karşıtı cilt bakım maskeleri.
Cilt beyazlatıcı bakım maskeleri.
Maskeleri Diğer Bakım Ürünlerinden Ayıran Özellikler Nelerdir?
Cilt bakım ürünleri arasında yer alan maskeler, diğer bakım ürünlerinden ayrılan pek çok özellikle donatılarak üretilmektedir. Bu ürünleri; diğer bakım kimyasallarından ayıran temel özellik, içeriklerinin yoğunluk düzeyi ve hızlı etki sağlamaları olarak gösterilmektedir.
Cilt problemlerine hızlı bir şekilde çözüm bulan cilt bakım maskesi çeşitleri, kişilerin cilt yapıları dikkate alınarak üretilmektedir. Kişiler, piyasada bulunan cilt bakım ürünleri arasından cilt yapılarına ve cilt sorunlarına en uygun olan maskeyi kolaylıkla seçebilmektedir.
Cilt bakım maskeleri; kişilerin spesifik cilt problemlerine özel olarak çözüm bulmak amacıyla, kategorilere ayrılmaktadır. Her cilt yapısı, stres veya hava kirliliği gibi durumlardan farklı şekillerde etkilenmektedir. Bu olumsuz etkilerin azaltılması için doğru maskelerin kullanılması gerekmektedir.
Cilt Bakımı Rutinime Cilt Maskesi Eklemeli Miyim?
Kişilerin cilt problemlerine hızlı bir şekilde çözüm bulan bakım maskelerinin, cilt bakım rutinine eklenmesi gerekmektedir. Cildin doğal nem dengesine kavuşması, dış etkenlerden korunması ve taze bir görünüm elde etmesi; cilt bakımı maskelerinin düzenli bir şekilde kullanılması ile mümkün hale gelmektedir.
Dermatoloji uzmanları, cilt bakım ürünleri arasında yer alan maskelerin oldukça etkili sonuçlar doğurduğu konusunda hemfikirdir. Bununla beraber, cilt bakım rutinlerine eklenen maskelerin; cildin doğal yapısına kavuşmasını sağladığı bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmaktadır.
Kişiler, onlarca farklı cilt bakımı ürünleri arasından cilt yapılarına uyum sağlayan ürünleri kolaylıkla seçebilmektedir. Mis kokuları ve etkili içerikleri sayesinde oldukça keyifli bir kullanıma sahip olan bu maskeler, kişilerin cilt problemlerine hızlı bir şekilde yanıt vermeleri sayesinde sıklıkla kullanılmaktadır.
UZMAN ESTETISYEN VE EĞİTMEN : MELİKE YÜKSEL