ABD Başkanı Donald Trump, “kurtuluş günü” olarak işaret ettiği 2 Nisan’da ithal ürünlere yönelik yeni gümrük tarifelerini açıkladı. Açıklanan tarifelere göre, Türkiye’den yapılacak ithalatlarda yüzde 10, Çin’den yüzde 34, Avrupa Birliği’nden yüzde 20 ve İsrail’den yüzde 17 oranında vergi uygulanacak.

Kamboçya, Vietnam, Sri Lanka, Madagaskar ve Myanmar gibi ülkeler içinse gümrük vergisi yaklaşık yüzde 50’ye kadar çıkacak.

Piyasalarda Tarihi Düşüş

TRT Haber’in aktardığına göre, Trump’ın tarifeleri küresel resesyon endişelerini artırdı ve yatırımcıları güvenli liman olarak görülen tahviller ile Japon yeni gibi araçlara yönlendirdi.

Bu gelişmelerin ardından S&P 500 şirketleri toplamda 2,4 trilyon dolar piyasa değeri kaybı yaşadı. Bu kayıp, 16 Mart 2020’de koronavirüs pandemisinin etkisiyle yaşanan çöküşten sonraki en büyük tek günlük değer kaybı olarak kayıtlara geçti.

Nasdaq ve Dow Jones da Sert Düştü

Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 5.97 oranında değer kaybederek 2020 Mart ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. S&P 500 ve Dow Jones Endüstri Ortalaması da Haziran 2020’den bu yana en yüksek yüzdesel kayıpları gördü.

Hisse senetlerindeki günlük düşüşler şöyle kaydedildi:

Apple hisseleri: yüzde 9.2

Amazon (AMZN.O): yüzde 9

Microsoft (MSFT.O): yüzde 2.4

Nvidia (NVDA.O): yüzde 7.8

En Çok Kazandıran Yatırım Aracı Belli Oldu! En Çok Kazandıran Yatırım Aracı Belli Oldu!

S&P 500 teknoloji endeksi: yüzde 6.9

Enerji sektörü: yüzde 7.5

Petrol fiyatları: yüzde 6

Wall Street’in "korku endeksi" olarak bilinen VIX endeksi ise yüzde 30.025’e çıkarak Ağustos 2024’ten bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

Döviz Piyasasında da Sert Hareketler

Tarife açıklamalarının ardından döviz piyasalarında da önemli hareketlilik yaşandı. Avro, dolar karşısında son altı ayın zirvesini görerek yüzde 1.74 oranında değer kazandı.

Dolar ise Japon yeni karşısında yüzde 1.95 değer kaybederek 146.445 seviyesine düştü. İsviçre frangı karşısında da yüzde 2.35 oranında değer kaybeden dolar, 0.8608 frank seviyesinden işlem gördü.