Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyonun üzerinde araç bulunurken, bu araçların sınıflarına ve yıllarına göre belirli aralıklarla TÜVTÜRK istasyonlarında muayeneden geçmesi gerekiyor.
Halk TV'nin haberine göre; Muayene olmayan araçların trafikte dolaşımı yasaklanırken, otomobili sıfır satın alan sürücülere ise ilk 3 yıl boyunca muayene zorunluluğu getirilmiyor. Bu nedenle 2021 ve önceki yıllara ait otomobillerin tamamı, muayene sürelerinin gelmesi halinde hızlıca TÜVTÜRK istasyonlarına başvurmak zorunda. Ancak yaşanılan yoğunluk çok sayıda sorun ortaya çıkarırken, bu durumun önüne geçmek için TÜVTÜRK tarafından bir dizi yeni adım hayata geçiriliyor.
Geçtiğimiz yıllarda, muayene süresini azaltmak ve yoğunluğu düşürebilmek için egzoz emisyon ölçümü işlemini farklı yetkili bayilere devreden TÜVTÜRK, bu hamlesi ile çok sayıda aracın daha erken muayene işlemini tamamlamasına neden olmuştu.
Aynı zamanda yetkili kurum tarafından hayata geçirilen bir diğer değişiklik ise, randevu sisteminde yaşanan yoğunluğa karşı Türkiye'nin 77 şehrinde mobil istasyonun devreye alınması oldu.
Bu adımlar ile yoğunluğu nispeten düşürmeye başaran TÜVTÜRK, yeni yılda gezici istasyon sayısını artırmayı hedefliyor.
Seyyar istasyonlarda binek otomobil, traktör ve motosiklet muayeneleri yapılabiliyor. Ancak, hava destekli hidrolik fren sistemine sahip araçların muayenesi yalnızca sabit istasyonlarda yapılabiliyor.
Egzoz gazı emisyon ölçümü ise sadece sabit ve yetkilendirilmiş seyyar istasyonlarda gerçekleştiriliyor. Traktör muayeneleri ise tüm seyyar ve sabit istasyonlarda yapılabiliyor.