Son dönemde zatürreye yakalanma ve zatürreden ölüm vakalarının artması dikkat çekerken, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hastalığın yayılımına dair açıklamalarda bulundu. Prof. Ceyhan, zatürrenin akciğer iltihabı olduğunu belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Zatürre akciğerin iltihaplanmasıdır ve en fazla ölüm nedeni olan ilk 5 hastalık içinde yer alır. Solunum yolu enfeksiyonları en sık görülen enfeksiyonlardır. Grip, COVID-19, kızamık gibi hastalıklar solunum yolunun defansını bozar, zatürreye çevirebilir ve akciğer enfeksiyonuyla insanlar hayatını kaybedebilir. Kanser, şeker, kronik akciğer, karaciğer, böbrek gibi bağışıklığı baskılayan hastalıkları olan kişilerde de zatürre sık görülüyor.”

“Aşılama Hayat Kurtarıyor”

Zatürreye karşı en etkili korunma yollarından birinin aşı olduğunu belirten Prof. Ceyhan, bebeklik döneminden itibaren yapılan pnömokok aşılarının önemine dikkat çekti:

“Pnömokok aşısı zatürreyi azaltma konusunda çok önemli. Bu aşıyı yaparak yılda 2 bin 500 çocuğun ölümünü engelliyoruz. Çocuklarda bir yıl içinde bu aşıyı tamamlıyoruz. Problemimiz yetişkin aşılamasında. Oran sadece yüzde bir. Oysa 60 yaşından sonra herkesin zatürre aşısı olması lazım. Grip aşısı da zatürre oluşumunu engellemede etkili. Onun oranı ise yüzde 4 civarında.”

Ayrıca, kronik hastalıkları olan, sigara kullanan, alkol tüketen kişilerin de mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini belirten Ceyhan, zatürre vakalarında gözle görülür bir artış olduğunu ifade etti.

“Kızamık COVID-19’a Benzemez”

Prof. Dr. Ceyhan, aşılama oranlarındaki düşüşe dikkat çekerek, kızamık vakalarının salgına dönüşme riskine karşı uyarılarda bulundu:

“Aşı karşıtı görüşler nedeniyle Türkiye’de çocukluk çağı aşılama oranı düştü. DSÖ’ye bildirilen ikinci doz kızamık aşısı aşılama oranı yüzde 94’e geriledi. Bu, salgın için kritik seviyedir. Daha önce yüzde 97-98 civarındaydı. Kızamık da zatürreye çevirip öldürebilir. Bu durum ülkede bir salgının başlamasına neden olabilir. Kızamık salgını başlarsa bu COVID-19’a benzemez. Zatürreden ölümler daha da artar. Ciddi sakatlıklar bırakabilir.”

“Zorunlu Aşı Tartışmaları Gündeme Gelebilir”

Aşılama oranlarındaki düşüşün salgınlara zemin hazırladığını söyleyen Prof. Ceyhan, dünyada birçok ülkenin zorunlu aşı uygulamasına geçtiğini belirtti:

Kalp Krizi Anında Yapılan Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor Kalp Krizi Anında Yapılan Kalp Masajı Hayat Kurtarıyor

“2007-2011 yılları arasında kızamık vaka sayısı 4-11 arasıydı. 2024’te bu rakam 2 bin 380’e yükseldi. Dünyada da aşılama oranları geriledi. Bu nedenle 36 ülke zorunlu aşı uygulamasına geçti. Zorunlu aşı, insanlara zorla aşı yaptırmak anlamına gelmez. Örneğin çocukların okullara kabul edilmemesi veya bazı yerlere giriş yasağı uygulanması gibi tedbirlerdir. Ülkemizde de kritik aşılama oranı nedeniyle salgın başlarsa ve insanlar çocuklarını okula bile göndermeye korkar hale gelirlerse, zorunlu aşı uygulaması konuşulmaya başlayabilir. Tabii bu sadece devletin vereceği bir karar olacaktır.”