Okul Döneminde Çocuk Sağlığı Okul Döneminde Çocuk Sağlığı

Prof. Dr. Uğur Bilge, artan hava sıcaklıklarının sağlık üzerindeki potansiyel tehlikelerine dikkat çekerek, ısı stresinin hava şartlarına bağlı ölümlerin önde gelen sebebi olduğunu vurguladı. Isı stresinin kalp-damar hastalıkları, diyabet, akıl sağlığı sorunları ve astım gibi altta yatan sağlık sorunlarını kötüleştirebileceğini belirten Bilge, ayrıca kazaların ve bazı bulaşıcı hastalıkların riskini artırabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Uğur Bilge, özellikle 65 yaş üstü bireylerde sıcak hava kaynaklı ölümlerin arttığını ve sıcak çarpmasının ciddi bir acil durum olduğunu dile getirdi. Isının vücut üzerindeki yorucu etkilerinin kalp ve böbrekleri olumsuz yönde etkileyebileceğini ve akut böbrek hasarına yol açabileceğini söyledi.

Halkı, sıcak havalarda dışarıda kalmaktan ve aşırı aktivitelerden kaçınmaları konusunda uyararak, gölgeli ve serin yerlerde zaman geçirmelerini önerdi. Ayrıca, evlerde serinlemek için akşam saatlerinde pencereleri açmayı ve sıcak günlerde pencereleri kapatmayı tavsiye etti.

Isı stresinden korunma için hafif ve bol giysilerin tercih edilmesi, düzenli su tüketimi yapılması, özellikle risk grubundaki bireylerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Uğur Bilge, çocukların ve hayvanların da aşırı sıcaklıklardan korunması gerektiğini vurguladı.