AK Parti’de aday belirleme kıstaslardan birisi de “temayül yoklaması”.
Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü AK Parti Eskişehir’de temayül yoklaması yaptı.
24 Haziran seçimleri öncesi “aday adaylığı” için başvuranların “aday” olabilmeleri için ilk sınavdı.
Bu sınavın sonucunu bilmiyorum.Çünkü geçmiş seçimlerde olduğu gibi sandıklara atılan zarflar açılmadan AK Parti Genel Merkezine gönderildi.
Dün birilerinin “temayül’den şu isim birinci çıkmış” diye konuştuklarına şahit oldum.Geçmiş seçimlerde de, geçtiğimiz Cumartesi günü de şunu gördüm.Sandıklardan çıkan sonucu sadece AK Parti Genel Merkezi’nde belirli kişiler biliyor.“Temayül” sonucu geçmişte de açıklanmadı, 24 Haziran seçimleri için yapılan da açıklanmayacak.Birileri sadece gönlünden geçen kişi veya kişileri dillendiriyor.Buna da bazıları inanıyor
.***
Yapılan “temayül yoklaması” partilere büyük bir canlılık getiriyor.Geçmiş seçimler öncesinde de Cumartesi günü de buna bizzat şahit oldum.
Oylamaya gelen partililer, aday belirleme de kendisinin de görüşünün dikkate alınacağından dolayı mutlu oluyor.
24 Haziran seçimleri için yapılan AK Parti’nin yaptığı “temayül” yoklamasına 1364 kişi katıldı. Kim bunlar?İl yönetimi, Odunpazarı-Tepebaşı ve dış ilçe teşkilatlarının yöneticileri, 14 ilçenin kadın ve gençlik kolları yönetimleri ile mahalle başkanları. Bu isimler adaylar hakkındaki görüşlerini sandığa oyları ile yansıttılar
.***
Kamuoyunda 2018 yılı içerisinde “erken seçim olur” beklentisi vardı. Kafalarındaki takvimde Kasım ayı idi. Ancak MHP Lideri Devlet Bahçeli, Büyük Taarruzun başladığı tarih olan 26 Ağustos’ta “erken seçim” yapılsın dedi.Bahçeli’nin “erken seçim yapılmalı” açıklaması AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aklına yattı.
Bahçeli ve Erdoğan görüşmesinde “Madem seçim yapılacak. Bu tarih 24 Haziran olmalı” kararı çıktı.Seçim takvimi öne alınınca “temayül yoklaması” veya “ön seçim” düşünen diğer partiler, sürenin kısıtlı olması nedeniyle adaylarını “merkez yoklaması” ile belirleme kararı aldılar.
Aslında her ne kadar seçim takvimi çok kısa olsa da, isteselerdi diğer partilerde “temayül” veya “ön seçim” yapabilirlerdi.Takdir elbette ki partilerin genel başkanları ve yönetimlerinin.Onların işine karışmak elbette ki bizim haddimize düşmez
.***
24 Haziran seçimlerinde “milletvekili” olmak için aday adaylılığı müracaatları bazı partilerde halen devam ediyor, bazı partilerde ise sona erdi.
“Aday adaylığı” için en çok müracaat geçmiş seçimlerde olduğu gibi 24 Haziran seçimleri öncesinde de AK Parti idi.7 bin 329 müracaat oldu. Bunun 5 bin 997'si erkek, bin 332'si bayan. Başvuranlardan 498'i engelli, 468'i 18-25 yaş arası genç.AK Parti'ye milletvekilliği aday adaylığı için yapılan başvuruların ulaştığı sayı, Türkiye'nin siyaset tarihinde bir rekor.
AK Parti kendi rekorunu kırdı. Karşılaştırma yaptığımda 1 Kasım seçimlerinde toplam müracaat sayısı 3 bin 702, 7 Haziran'da ise 6 bin 239 idi.Bu da diğer siyasi partiler içerisinde şu anda en hareketli partinin AK Parti olduğunun göstergesi.
***
CHP’de Eskişehir’den Milletvekili olmak “aday adaylığı” için başvuranlarda belli oldu.Yaptığım araştırma sonunda Milletvekilleri Utku Çakırözer, Gaye Usluer, İl Başkanı Sinan Özkar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi Jale Nur Süllü, Dr. Muharrem Şenel, Figen Kahya, Erdal Çakıcıer, Metin Tomsuk, Şahin Bozat, Sibel Yeşildal.
Cemal Okan Yüksel’in ise müracaat edip etmediği konusunda kesin bilgiye ulaşamadım. Bu isimlere tek tek baktığımda Engin Çakmak ile Nuray Ayçasoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in destek verdiği kişiler olarak gözüküyor.