Güncel Döviz Kurları: Dolar ve Euro Bugün Kaç TL? Güncel Döviz Kurları: Dolar ve Euro Bugün Kaç TL?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni bir döneme girdi. Sigortasız işçi çalıştıran, prim gün sayısını eksik gösteren veya maaşların bir kısmını elden ödeyerek primleri eksik yatıran işyerleri için denetimlerini sıkılaştırdı. Yapılan yeni düzenlemeler kapsamında işverenlere eksik prim yatırımı durumunda 40 bin liralık ağır bir ceza uygulanacak. Ayrıca, kayıt dışı çalıştırılan işçilerin primleri gecikme cezası ve zammıyla tahsil edilecek.

SGK, özellikle yabancı işçilerin yoğun olarak çalıştığı sektörlerde ve küçük ölçekli işletmelerde sıkı denetimlere başladı. Çat kapı yapılan denetimlerde usulsüz sigorta prim işlemleri tespit edilen işyerlerine cezalar kesilmeye başlandı.

Yeni düzenleme kapsamında işyerlerine, işçilerin meslek kodlarını çalıştıkları işlerle uyumlu olarak bildirme zorunluluğu getirildi. Yanlış bildirimlerde bulunan işverenlere, işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza uygulanacak.

Ayrıca, 5 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde maaş ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi. Elden ödeme yapan işyerlerine de ceza uygulanacak.

SGK, Türkiye’de çalışan yabancı işçiler ve mesleki eğitim gören stajyerler için de yeni düzenlemeler getirdi. Çalışma izni olmayan yabancı işçiler için 56 bin lira, izinsiz çalışan yabancılara ise 45 bin lira ceza kesileceği açıklandı.

SGK, kayıt dışı istihdamla mücadelede daha etkin sonuçlar elde etmek amacıyla yerel medya ve taşra teşkilatları aracılığıyla geniş çaplı bir bilgilendirme kampanyası başlattı.