Onlar için başarı, hayalin gerçeğe dönebilme ihtimali…
Öyle bir proje yaptılar ki; adı HİPPOTERAPİ
Amaçları, pek çok kişiye ilaç olmak; şifa vermek…
Sosyal faydayı ‘’İnsanların hayatlarını iyileştirmek’’ başlığında topladılar. Bu doğrultuda güzel bir proje ortaya koydular.
Yolunuz açık olsun sağlık alanının adsız kahramanları.
Cafer Yıldırım da bu kahramanlardan biri…
Hippoterapi Türkiye’nin kahramanları:
Cafer YILDIRIM - Hippoterapi Türkiye Proje Yürütücüsü - ESOGÜ Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Şükrü Torun - Hippoterapi Türkiye İcra Kurulu ve Akademik Bilim Kurulu Başkanı
Nisa Nur Temel - Hippoterapi Türkiye Proje Asistanı;
İbrahim Serdar KOÇAR - Proje Koordinatörü;
Merve BİTKİN - Proje Asistanı - At Antrenörü
Hippoterapi hakkında kısaca bilgi alabilir miyim?
“HİPPOTERAPİ” “otizm, serebralpalsi, disleksi ve farklı nörodejeneratif hastalıklar, Alzheimer, Parkinson, demans ve nörodejeneratif hastalıklar, bağımlılık, post travmatik vakalar, romatizmal hastalıklarda tedavi protokolünü tamamlayıcı bir tedavi olarak kanıtlanacak ve hippoterapi öne çıkacak.”
Şubat 2020 tarihinde başlayan projemizde ilk 2 yılda, 3 farklı alanda bilimsel çalışma yürütülmüştür. Çalışmalar, projemiz Akademik Bilim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müzik Terapisi Anabilim Dalı Başkanı, Sağlık Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Öğretim Üyesi Nörolog Prof. Dr. Şükrü TORUN, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kürşad Bora ÇARMAN ve ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Sultan KILIÇ danışmanlığında gerçekleştirilmektedir.
Akademik çalışmalarda, Otizmli, Down Sendromlu, Disleksili, Serebral Palsili çocukar ve Covid-19 Nöbeti Tutan Hekimler ile gerçekleştirilen çalışmalarda 39 gönüllü katılımcı yer almıştır. Çalışmalarproje konsorsiyum ortağı olan Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü proje koordinatörü Enis Kazım SEZGİN tarafından görevlendirilen Uzm. Dr. Mehtap TÜRKMENOĞLU, Dr. Mina AKBAY, Psikolog Ezgi DİNİBÜTÜN, Psikolog Özgür ÖZGEY, Fizyoterapist İlke Evrim DEMİR, Fizyoterapist Muhammed KARMIŞ, Fizyoterapist Sema PALAZ, Uzman Fiyoterapist Sermet YÜCE, Hemşire Ayşe TUNCEL, Hemşire Nursen GÜR, Hemşire Sevgi YILDIZ tarafından yürütülmektedir. Gerçekleştirilen bu çok yönlü araştırmalarla, hippoterapinin farklı tanı grupları üzerindeki etkileri değerlendirilmektedir.
Projenin konusu, amacı nedir, proje ortaklarınız kimler?
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından Türkiye’de ‘Sağlığa Erişim’ kapsamında kabul edilen “Let’s Develop Networks and Create Opportunitiesfor Hippotherapy” isimli projemiz, ‘Hippoterapi Türkiye’ Türkçe kısaltmasıyla Sağlığa Erişim kapsamında Türkiye’de Hippoterapi ağının oluşturulmasını amaçlamaktadır.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hippoterapi Araştırma ve Uygulama Merkezinin, Mahmudiye’de üretilen ve eğitilen At alt yapısı ile Uygulama Kliniği olarak araştırmalarına katkı sağladığı projede, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, Genç Akademi Spor Kulübü Derneği, Handy Club Ostrava, Çekya Hippoterapi Federasyonu,Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Arslan Spor Kulübü Derneği ve Gençleri Geleceğe Hazırlama ve İşsizlikle Mücadele Derneği ortaklığında yürütülmektedir.
Projenin uygulanması konusuna geçelim, uygulayıcılar, kolaylaştırıcılar kimler olacak?
- Hippoterapi alanında çalışan Doktorlar, Veteriner Hekimler, At Antrenörleri ve Özel Eğitim Öğretmenleri ve gönüllüler…
- Hippoterapi alanında ulusal network çalışması için 8 bölge toplantısı, 2 Ulusal Konferans ve yerel toplantılar planlanmaktadır.
- Çek Cumhuriyeti Hippoterapi Federasyonu ve yararlanıcısı 'Handy Club Ostrava' ile Türkiye Hippoterapi uygulamaları yasal zemini, işleyişi ve alt yapısı oluşturulacaktır
Ülkemizde sürdürülebilir bir sistemin oluşmasını amaçlayan projemizde farklı meslek gruplarından uzmanların uygulamalar ile sağlayacakları başarılı sonuçlar için uygulama kılavuzları, Uygulama videoları, bilimsel kaynak ve çıktılar, uluslararası deneyimler gerçekleşecektir.
Üniversite-Sivil Toplum ve Kamu kurumlarından ağ içine dâhil olan paydaşlar ile ülkemizde hem uygulayıcıların hem de yararlanıcıların beklentileri projemiz hedeflerinde buluşacaklar.
Proje 15 ay önce başladı, bu güne kadar yaptıklarınızı öğrenebilir miyim?
46 ay sürecek projemizin ilk 12 ayında önce merkez kurduk.
Merkezimizi 200’den fazla danışan, 300’den fazla hekim, 40’tan fazla kurum ziyaret etti bu kısa süre içinde.
Ziyaret eden kuruluşlardan 80‘i yerel ve ulusal düzeyde Hippoterapi Türkiye ağına dâhil oldu.
At destekli terapi ve aktiviteler konusunda dünyanın önde gelen kuruluşlarından biri olan HETI’nin (The Federation of Horses in Education&Therapy International) organize ettiği “Uluslararası HETI 2021 Kongresini 7-10 Haziran 2021 ‘de Seul/Kore’de gerçekleştirdik.
Dünya Hippoterapi kongresi olarak organize edilen, at destekli terapi stratejileri konusunda yapılan bilimsel çalışmaları, terapi atlarının refahını ve alandaki son gelişmeleri konu alan kongreye proje ekibi online olarak katıldılar.
Öncelikle sizi kutluyorum ve aldığınız ödülden söz etmek istiyorum…
Proje ekibi tarafından hazırlanan ve Hippoterapi Türkiye projesini ve proje çıktılarını konu alan bilimsel poster, 37 ülkeden 909 katılımcı arasında “Özel Poster Sunum Ödülü”ne layık görüldü.
Bundan sonrası için planlarınız nedir?
Hem hastaların hem de Hippoterapide görev alacak sağlık çalışanlarının ulaşımı bakımından kolaylık ve hizmet sayısında verimi sağlayacak uygun merkez alt yapısı ve koşullarını hazırlamak,
Hippoterapi uygulayıcıları için kılavuzlar hazırlanarak, mesleki farkındalık ve standart eşit düzeyde tutmak.
At refahı, sağlığı ve halk sağlığı açısından Veteriner Hekim uygulama kılavuzlarının ve standartlarının oluşturulması,
At eğitimi ve hippoterapi seanslarında ”öncesi-sırası-sonrası” dikkate alınarak “eğitim-değerlendirme-izleme “kılavuzlarının oluşturulması.
Biraz önce saydıklarımı gerçekleştirdikten sonraki hedefimiz:
“Ülkemizin her bölgesinde aynı standartlar içinde Sağlık Bakanlığı tarafından da tanınan 16 pilot merkez oluşturduktan sonra ; Hippoterapi kapsamında ilgili tüm resmi kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının proje kapsamında oluşacak ağ alt yapısında bütün olarak” hukuki ve çok paydaşlı alt yapıyı oluşturmak.”
Bu koşulların gerçekleşmesinden sonra “HİPOTERAPİ” “otizm, serebralpalsi, disleksi ve farklı nörodejeneratif hastalıklar, Alzheimer, Parkinson, demans ve nörodejeneratif hastalıklar, bağımlılık, post travmatik vakalar, romatizmal hastalıklarda tedavi protokolünü tamamlayıcı bir tedavi olarak kanıtlanacak ve hippoterapi öne çıkacaktır.”
Eğitimci olarak gençleri çok önemsiyorum; önemsemeliyiz… Onlar, geleceğin anahtarını ellerinde tutuyor. Sorunlara çözüm bulmak amacıyla ellerini taşın altına koymaktan çekinmiyorlar.
Bugünün gençleri, dünyayı çok iyi tanıyor. Ülkemizin ve toplumumuzun karşı karşıya olduğu sorunların hepsinin çözümü var. Önemli olan sorunları doğru analiz edip, ihtiyaçlara göre çözümler üretip, uygulamak. Cafer ve arkadaşları da bu yolda büyük başarılara imza atıyorlar…
Teşekkürler Cafer Yıldırım ve ekibi…
Hepinizi ayrı ayrı saygıyla ve gururla selamlıyorum…