Pul pul, kaşıntılı ve kuru bir cilde sahip olanlar, ciltlerindeki rahatsız edici gergin histen ve kuru görünümden kurtulmak için nemlendirici bakım ürünlerini hayatlarından eksik etmezler. Aslında, kuru cildi rahatlatmak sadece üzerine ne sürdüğünüzle ilgili değildir. Aynı zamanda cildinizi, etrafınızdaki havayı ve hatta giysilerinizi nasıl temizlediğinize de bağlıdır. Bu yazımda, kuru cilt tipine sahip olanların hayatını kolaylaştıracak bilgileri sizler için kaleme aldım..

Kuru Ciltlere Nasıl Bakım Yapılır?

Vücudumuzu çepeçevre sararak bir kalkan gibi bizi dış etkenlerden koruyan cildimiz aynı zamanda güzelliğimizin en önemli göstergesi. Haliyle de daha hoş ve dikkat çekici bir görünüme kavuşmak için gerçekleştirdiğimiz uygulamaların çoğu cildimiz üzerinde yoğunlaşıyor. 
 Ancak cilt bakımı yaparken arzu edilen etkiye ulaşmak için bir takım hususlara dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde bıkmadan, usanmadan düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğimiz cilt bakım uygulamaları boşa gidiyor ve hatta bazı durumlarda cildimizin görünümü daha da bozulabiliyor.

Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için cilt bakımı yaparken öncelikli olarak göz önünde bulundurmamız gereken faktör; cilt tipimiz. Söz konusu kuru cilt olduğunda ise cilt bakımına daha da bir özen ve hassasiyet göstermek ideal cilt görünümüne kavuşmak için büyük önem taşıyor.

Kuru Cilt Nasıl Belli Olur?

 Cilt tipinin nasıl belirlenmesi gerektiğine değinmeden kuru cilt bakımına geçmek olmaz. Zira cilt tipi bazı çevresel faktörlerden ya da mevsim şartlarından dolayı dönem dönem geçici değişimler yaşayabiliyor. Bu nedenle gerçekten cildinizin kuru olup olmadığını anlamanız için kuruluğun önemli işaretlerini bilmeniz gerekiyor. 

Bu önemli işaretleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabilirim
Özellikle cildinizi temizledikten ya da cildiniz su ile temas ettikten sonra yaygın bir şekilde gerginlik hissediyorsanız ve hatta bazen bu gerginlik iğne batması gibi bir şekilde kendini belli ediyorsa;

Yüzünüzün alın, çene, yanak ve burun gibi bölgelerinin tamamında pul pul dökülmeler ve soyulmalar yaşıyorsanız;
Güneş, soğuk hava ve rüzgara maruz kalan cildinizde tahriş ve kızarıklar oluşuyorsa;

Kullandığınız cilt bakım ürünlerini değiştirmekten imtina ediyor ve bir değişiklik gerçekleştirdiğinizde cildiniz bu duruma reaksiyon gösteriyorsa; 

Aynaya baktığınızda mat, solgun ve ışıltıdan yoksun bir cilt görünümü ile karşılaşıyorsanız;

Yaşınız genç olmasına rağmen ince çizgiler ve kırışıklıklar gibi erken yaşlanma belirtilerine yüzünüzde rastlıyorsanız cilt tipiniz kuru olabilir.


Kuru Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

 “Kuru cilt bakımı nasıl yapılır?” sorusunu bakım sırasında kullanmanız gereken ürünlere değinmeden yanıtlamak mümkün değil. Bu nedenle cilt bakımı ve bakım esnasında kullanabileceğiniz ürünleri şu şekilde sıraladık:

Cilt Temizliği

Tüm ciltler için olduğu gibi kuru ciltler için de ilk adım temizlik. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere cildinizi kirlerden ve makyaj kalıntılarından arındırarak temizlemeyi ihmal etmeyin. Acak kuru ciltler için yüz temizleme jeli seçerken dikkatli olun.
 Cildi kurutmadan nazikçe temizleyen bir ürün kullanmanız oldukça önemli. Bu konuda benım sıze tavsıyem ise nem ve süt içeren ürünleri tercih edebilirsiniz


Tonik Kullanımı
 Cildinizi temizledikten sonra mutlaka tonik de kullanın. Tonik hem cildinizin pH dengesini düzenlemeye yardımcı oluyor hem de gözeneklerinizi açarak cildinizi nemlendirmeye hazır hale getiriyor.
 Kuru ciltler için tonik olarak içeriğinde lavanta suyu, papatya suyu, gül suyu, aloe vera suyu, , cadı fındığı suyu içerikli ürünleri güvenle tercih edebilirsiniz.


Serum Kullanımı
 Eğer kullanmıyorsanız cilt bakım rutininize mutlaka serum da ekleyin. Kuru cildiniz için serum kullanarak benzersiz bir nemlendirme gerçekleştirebilirsiniz. Diğer cilt bakım ürünlerine oranla daha yoğun bir yapısı bulunan serumlar cildin alt katmanlarına kadar nüfuz ederek içten dışa doğru cildinizi nemlendirmeye destek oluyor.
Kuru cildiniz için serum olarak içeriğinde Hyalüronik asit bulunan ürünleri kullanabilirsiniz. Kendi ağırlığının bin katı kadar su tutabilme özelliğine sahip olan Hyalüronik asit sayesinde daha dolgun, canlı ve nemli bir cilde sahip olabilirsiniz.
Serumu cildinizi temizleyip tonikledikten sonra, nemlendiriciden önce kullanmayı unutmayın.


 Nemlendirme
 Kuru ciltler için nemlendirici krem çeşitleri büyük öneme sahip. Ancak kuru ciltler için krem seçerken sadece nemlendirici özellik aramak yeterli değil. Hatta nemlendirme için kendinizi kremlerle sınırlamak zorunda da değilsiniz. Özellikle çok kuru ciltler için nemlendirici etki sağlamakta oldukça başarılı olan doğal yağlar tüm cilt tiplerinin ihtiyaç duyduğu nemi eksiksiz bir şekilde sunuyor. 
 Doğal yağlar, cildi sadece nemlendirmekle kalmayarak içeriğinde bulunan faydalı bileşenlerle de besliyor. Kuru cildiniz için shea ağacının fındıklarından soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen, ekstra yoğun nemlendirici etki sunmanın yanı sıra içeriğinde bulunan A,E ve F vitaminleriyle de cildi besleyen ürünleri öneriyorum. 


 Nemlendiriciyi mutlaka serumdan sonra kullanın. Böylelikle nemlendirici serumu cildinize hapsederek serumun nemlendirici etkisini artırıyor. Eğer serum kullanmayı tercih etmiyorsanız cildinizi temizleyip tonikledikten sonra nemlendirici


Güneş Koruyucu

Güneşin zararlı etkilerinden cildinizi korumak adına güneş kremi kullanmaya özen göstermeyi unutmayın. Kuru ciltler güneşin neden olduğu yıpratıcı etkilere karşı daha hassas oluyor ve kurumaya daha yatkın bir hale geliyor. Dolayısıyla dışarı çıkmadan önce en az SPF 50 içeren bir güneş koruyucuyu cildinize uygulayın.


Peeling ve Maske
 Kuru ciltler için maske ve peeling kullanımı da oldukça önemli. Burada dikkat edilmesi gereken peeling ürününün ölü derileri nazikçe temizlemesi. Ayrıca kuru ciltlerin peeling kullanımını haftada bir olarak sınırlandırması da es geçilmemesi gereken bir nokta. Maskeyi ise yine haftada bir gün peeling yaptıktan sonra kullanabilirsiniz.
Bu haftaki yazımda da umarım sizler için faydalı olmuşumdur. Haftaya tekrar görüşmek üzere.
MELİKE YÜKSEL