İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın gözaltına alındığı, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer tarafından duyuruldu. Özer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada gözaltının “uydurma gerekçelerle” yapıldığını savundu.

Yavuz Ağıralioğlu: Bu Ülkeyi Ancak Adaletle Ayağa Kaldırabiliriz Yavuz Ağıralioğlu: Bu Ülkeyi Ancak Adaletle Ayağa Kaldırabiliriz

Özer, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Bir uydurma gerekçe ve bir uydurma gözaltı daha! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan gözaltına alındı. Ne yaparsanız yapın gerçeklerin üstünü örtemeyeceksiniz. Millet büyüktür!”

Pehlivan Vatan Emniyet’e götürüldü

Gözaltı işleminin ardından Mehmet Pehlivan’ın İstanbul’daki Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. Gözaltı gerekçesiyle ilgili resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmazken, olayın siyasette geniş yankı uyandırması dikkat çekti.

CHP'li yetkililer gözaltının siyasi bir hamle olduğunu öne sürerken, kamuoyuna çağrıda bulunarak hukuki sürecin şeffaflıkla yürütülmesi gerektiğini belirtti. CHP kurmayları, yaşananları “hukuk darbesi” olarak nitelendiriyor.

Ekrem İmamoğlu’ndan sert tepki

Gözaltı haberinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamasında gözaltı kararını ağır bir dille eleştiren İmamoğlu, yaşananları “demokrasi ve hukuk darbesi” olarak değerlendirdi.

İmamoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Yasakçı akılda ne yalan biter ne de iftira. Bu sefer de uyduruk gerekçelerle avukatım Mehmet Pehlivan gözaltına alındı. Demokrasi darbesi yaptıkları yetmiyormuş gibi bu darbenin mağdurlarının kendilerini savunmasına da tahammül edemiyorlar. Demokrasi darbesine hukuk darbesini de eklemek istiyorlar. Bir avuç kifayetsizin ülkemize yaşattığı kötülük büyüyor. Derhal avukatımı serbest bırakın.”

CHP'den “hukuka darbe” çıkışı

CHP kanadından yapılan açıklamalarda da gözaltı kararı sert şekilde eleştirildi. Partililer, Mehmet Pehlivan’ın bir belediye başkanının savunma hakkını yürüten bir avukat olarak görev yaptığını, bu nedenle gözaltına alınmasının doğrudan hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi.

CHP’li hukukçular, yaşanan sürecin detaylarının kamuoyuyla en kısa sürede paylaşılması gerektiğini belirtirken, “Siyasi baskılarla hukukun işleyişi bozulmamalıdır” vurgusu yaptı.