Bursa'da Motosiklet Kazası: Yaya Metrelerce Savruldu Bursa'da Motosiklet Kazası: Yaya Metrelerce Savruldu

İkinci el araç satış piyasası dolandırıcıların yeni gözdesi oldu. Vatandaşlar IBAN dolandırıcılığı şeklinde adlandırılan yeni bir dolandırıcılık sistemiyle karşı karşıya kaldı.

Dolandırıcılar, satıcı kişinin aile üyesiymiş gibi yakınlık kurarak satış sürecine üçüncü kişi olarak dahil oluyor. Alıcıya satıcının yakını olduğunu söyleyen dolandırıcılar ödemenin farklı bir hesaba yapılasını talep ediyor.
 
İkinci el araç satış sürecinde sıra para transferine geldiğinde parayı aile üyesi sandığı dolandırıcının hesabına gönderen alıcı ve parayı bekleyen satıcı arasında durum anlaşılıyor.

IBAN dolandırıcılığı, araç satış ilan sitelerinde ilan verenin haberi olmaksızın gerçekleşiyor. 

Dolandırıcı, alıcıyı bulmak için satıcıyla iletişime geçiyor ve aile üyesiymiş gibi kendini tanıtıyor. Noter işlemleri sırasında fiyat üzerinde anlaşılıyor ve IBAN isteniyor. Ancak bu, dolandırıcılığa zemin hazırlıyor. 

Bu gibi durumların önüne geçilmek için alıcı, aracın satıcısına yüz yüze ödeme yapmalı ve noterde güvenli ödeme sistemi kullanılmalıdır. Ruhsat sahibinin dışında üçüncü bir kişiye kesinlikle ödeme yapılmaması gerekiyor. Taraflar şikayetçi olup olay soruşturulmaya başlandığında dolandırıcılar, parayı sanal paraya çevirmiş oluyor. Böylece ödemenin geri dönüşü zor hale getiriliyor.

IBAN dolandırıcıları, özellikle internet sitelerine yüklenen ilanlarda daha kolay hareket ediyor. Alıcı, satıcının araç ruhsatını kontrol etmediği zaman, dolandırıcıların başkasının aracını kendi aracı gibi satmaya imkan tanıyor.