İç mimari dekorasyon sürecine asıl yön veren plan ve tasarıma ek bir de malzeme seçimidir.
Seçilen malzemenin türünün, yapısının ve görüntüsünün mekan iç tasarımının karakteristik yapısı ile doğrudan ilişkisi vardır.
İç mimaride malzeme seçimi önemi konusunu gözler önüne seren ve özellikle dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan hususlar aşağıda verildiği gibidir.
Malzemenin Özellikleri
En temel sınıflandırmayla ifade etmek gerekirse, 4 farklı malzeme grubu vardır. Bunlar metal, seramik, organik ve karma şeklindedir. Bunların her birinin kendisine has özellikleri vardır. Detaylı bir örnek vermek gerekirse ahşap, hem sağlıklı hem ekonomik hem de ses izolasyonu açısından avantaj meydana getiren bir malzemedir. Özellikle bu hususlara önem veren kişilerin ahşabı malzeme olarak seçmeleri gereklidir.
Üretim Teknikleri ve Nitelikleri
Bir malzemenin üretim tekniklerini bilmek, onun kullanım detaylarını da bilmeyi beraberinde getirir. Bu, ürünleri tasarlarken veya ürünler imalat sürecindeyken meydana gelebilecek hataların oranını mümkün olan en düşük seviyeye indirir.
Hatasız üretimin temelinde, doğru malzeme seçimi yatar.
Dayanıklılık
İç mimaride malzeme seçimi önemini meydana getiren en temel unsur dayanıklılıktır. Bir tasarım görsel açıdan ne kadar eşsiz olursa olsun dayanıklı olmadığı sürece beklenen verimin elde edilmesini sağlayamayacaktır. Bu sebeple seçilen malzemenin dayanıklı olup olmadığına, henüz imalat aşamasına geçmemişken dikkat etmek gereklidir.
Karakteristik Duruş
Her malzemenin bir karakteristik duruşu vardır. Örneğin daha akustik, salaş bir iç mekan tasarımı talep eden kişilerin tercihlerini ahşaptan yana kullanmaları gereklidir. Ya da minimal bir iç mekan tasarımının temelinde sade, mümkünse tek renk seramik görüntüsünün yattığı bilinmektedir. Malzemelerin karakteristik özelliklerini iç mekan tasarımı çerçevesinde yönlendirmek ise kusursuz iç mekan tasarımı açısından son derece önemlidir.
Bütüncül Görüntü
İç mekan tasarımında malzeme seçimi önemi, bütüncül görüntünün meydana getirilmesi açısından da ortaya çıkmaktadır. Çünkü seçilen malzemelerin temel kullanım amaçları ile uyumlu olmaları gerektiği gibi aynı malzemelerin diğer iç mekan malzemeleri ile de uyumlu olması gereklidir.
Esas itibari ile bakıldığında iç mekan tasarımının uyumlu olmasını sağlayan da, iç mekan tasarımında bütüncül bir görüntü ortaya çıkartan da malzemenin kendisidir. Bu sebeple kopuk, uyumsuz ya da estetik kaygıdan uzak bir iç mekan tasarımı ortaya çıkartmamak için malzeme seçimine dikkat etmek gereklidir.
Duygusal Çağrışım
Geçmişten günümüze adını duyurmayı başarmış olan ünlü iç mimarların, düşünürlerin büyük bir kısmının ortak noktası mekan ve duyguların bir ilişki içerisinde olduğudur. Bu sebeple bir mekana giriş yapan kişilerin duygularında olumlu değişkenlikler meydana getirmek için malzeme konusuna dikkat edilmelidir. Aksi durumda karmaşık, olumsuz ve istenmeyen duygular silsilesi ortaya çıkacaktır. Bu ise başarılı bir iç mimar için istenen bir durum değildir.
İşlev
Malzemelerinin her birinin kendisine has işlevleri mevcuttur. Kimileri ısı yalıtımı, kimileri ses yalıtımı konusunda çok daha iyidir. Kimisinin ise görsel yönü ağır basmaktadır. Bu hususta öncelikle malzemeden beklenen işlevin kararlaştırılmasında, ardından ise bu işlevi karşılayacak olan malzemenin araştırılmasında fayda vardır.
Kaliteli Duruş
En eşsiz tasarımların, en bütüncül görüntülerin dahil geri plana atılmasına sebep olabilecek bir unsur vardır. O da malzeme kalitesidir.
İç mimaride malzeme seçimi konusunda kaliteye özellikle dikkat edilmelidir. Bu gerek işlev gerekse de görsellik açısından önemlidir.
Çağ Ötesi Duruş
İç mekan tasarımı, aynı mekan için sürekli tekrar edilebilir bir yapıda değildir. Bir iç mekan tasarımının uzun süre kullanılacağı düşünüldüğünde, söz konusu tasarımın yalnızca bugüne değil, yarına da hitap etmesi gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu hususta en temel destekleyici ise malzeme seçimidir.