Deniz, kum ve güneş… Yaz aylarının ayrılmaz üçlüsü… Bütün bir yıl hasretini çektiğiniz tatil günleri eğer tedbirli olmazsanız size ciddi zararlar verebilir.

Yaz mevsimlerinde güneşten yeterince korunulmadığı durumlarda cilt lekeleri artmaya başlıyor. Asıl büyük tehlike ise ölümcül bir cilt kanseri türü olan malign melanoma…

Malign melanom ile melanom dışı cilt kanserlerinin görülme sıklığı son 30 yıldır Dünya'da ve ülkemizde hızla artıyor. Bunun en önemli nedeni ise güneşin zararlı ışınlarından yeterince korunmamak.

Cilt kanseri son yıllarda gençler arasında da görülmeye başlandı. Sebebi ise gençlerin güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında şezlongda güneşlenmeleri, yine en riskli saatlerde suda veya kumsalda spor yapmaları ve solaryum kullanmaları.

Koruyucu ürünün güneşten koruma faktörünün (SPF) en az yüzde 30 ve üzeri olmasına dikkat edin. Açık tenli, renkli gözlü, sarışın veya kızıl-çilli deri yapısına sahipseniz daha yüksek koruma faktörlü koruyucular kullanmanızda fayda var.
Güneşten korunmak isterken en sık yaptığımız hatalardan biri, güneş kremini sokağa çıkmadan hemen önce sürmek oluyor. Cildimizi zararlı UV ışınlarından koruyan güneş koruyucu kremlerin güneş ışığına maruz kalmadan en az 30 dakika önce sürülmesi gerekiyor. Bunun nedeni ise kremin ciltten emilip koruyucu özelliğinin başlamasına kadar ortalama olarak bu kadar süreye ihtiyaç duyması.
Güneş koruyucu ürünlerin etkisi ortalama 2 saat sürüyor. Dolayısıyla dışarıda kaldığınız süre boyunca kremi vücudunuza her 2 saatte bir sürmeyi ihmal etmeyin. Güneş kreminin suya dayanıklı olması, su geçirmediği anlamına gelmiyor. Havuz veya denizden çıkıp kurulanınca veya aşırı terleyince güneşten koruyucu kreminizi tekrar uygulayın.
Ultaviyole ışınları perde, pencere ve araba camından da girme özelliğine sahipler. Araba kullanırken de, evde de güneş ışınlarının bir kısmını cam tutabiliyor.

Cam UVA ışınlarını geçiriyor, UVB ışınlarını ise süzüyor. Yani daha az olmakla birlikte evde ve araba kullanırken de risk devam ediyor. Bu nedenle evde ve arabada da cildinizi korunmaya özen gösterin.
Özellikle mavı lıpozom teknoljı güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. 

Uzmanlık alanımda karsılastıgım ve cok yanlış bilinen konukardan biri de günes kremlerının sadece yazın kullanılması. Vucudumuzu ne kadar susuz bırakabılırsek güneş kremının önemi de cildimiz için bu seviye de.  Yaz kıs özenle kullanmamız gereken ve cilt saglıgımız için cok önemlı olan güneş kremlerının önemine lutfen varalım. Her cilt bakımında ve hayatımın her alanında cıldımızın güzelliği ve sağlğının önemi için su tüketımı ve güneş kremlerıne vurgu yapıyorum . 

Kış Aylarında Güneş Kremi Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Güneş kremi faydalarının genelde yalnızca yaz aylarıyla sınırlı olduğu düşünülür. Ancak cildimiz, kış aylarında da zararlı güneş ışınlarının tehdidi altındadır. Cildin kış aylarında aşırı güneş ışınına maruz kalması da tıpkı yazın olduğu gibi erken yaşlanma, güneş lekesi oluşumu ve cilt kanseri risklerini artırabilir. Üstelik soğuk havalar, cildin çabuk kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.
Bu yüzden, güneş kremi faydaları konuşulurken, kış aylarında güneş kremi kullanımı da es geçilmemelidir. 
 Kış sezonunda güneş bakımı, cildi güneş lekesi oluşumuna karşı korumaya yardımcı olabileceği gibi cildin kurumasını da önleyebilir. Ancak soğuk havalarda güneş bakımı yapmanın da bazı püf noktaları vardır.
Kışın havalar cildinizin kurumasına yol açacak kadar soğuduğunda, özellikle yüz bölgenize güneş kremi uygulayarak tahriş olmanın önüne geçebilirsiniz. Kış sporlarına meraklıysanız, güneş bakım ürünleri sizin için özellikle önemli olacaktır. Yüksek rakımlarda güneşin zararlı etkileri daha fazla olabilir. Bu nedenle kayak ya da snowboard gibi kış sporları yapanlara düzenli güneş bakımı yapmaları önerilir. 

 GÜNES BAKIM SERİSİ
 

Güneş bakımı serisi güneş koruyucu kremler, yüz güneş kremi, aloe vera jeli gibi güneş sonrası bakım ürünleri ve bronzlaştırıcı yağları içeren bir ürün grubudur. Güneş bakımı serisinden ihtiyacınıza uygun ürünü seçmek için cilt yapınızı dogru bilmeniz gerekmetedir.

Yüz ve vücut güneş kremleri, cilde zararlı güneş ışınlarına karşı koruma sağlar. Aloe vera jeli gibi güneş sonrası bakım ürünleri, uzun süre yakıcı güneş altında kalan cilde uygulanabilir ve cildin tahriş olmuş bölgelerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bronzlaştırıcı yağlar ise bronzlaşmak için güneşlenirken cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya katkıda bulunur. Kozmatik ve dermokozmetik içerige sahip piyasa da çok fazla ürün var bunun için mutlaka bir uzman dogrultusunda güneş kreminizi seçebilirsiniz.

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

En doğru güneş bakımı için cildinize uygun bir güneş kremi seçmelisiniz. Kuru ciltler, yağlı ve karma ciltler lekeli ciltler için farklı güneş kremleri bulabilirsiniz. 

Tercih ettiğiniz güneş kreminin deri tarafından iyice emilebilmesi, cildi nemlendirmesi, sürtünmeye ve terlemeye dayanıklı olması ve uzun etki süresi de önemlidir. Her cilt tipine uygun ürün secilmeli ve mutlaka koruma özelligi en az 30 faktor olmalıdır. Zararlı güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, cilt lekesi ve cilt kanseri risklerini artırabilir. Güneş kremi kullanımı ise bu risklerin azaltılmasına yardımcı olur. Bu yuzden lütfen dogru seçimler yapalım.

Cildimizde leke oluşumunun önüne geçmek, daha parlak ve dinç bir cilde kavuşmak için düzenli cilt bakımı mutlaka yaptırmalısınız ve lütfen güneş kremlerinin cidimiz ve deri sağlığımız üzerindeki önemini de göz ardı etmeyelim.

Bir uzman olarak sizlere cilt sağlıgımız ve güneş kreminin önemine değindim

Unutmayın cildiniz ve siz çok degerlisiniz

MELİKE YÜKSEL