Eskişehir'de Sokak Ortasında Eski Sevgilisini Bıçaklayan Sanığa Ağır Ceza Eskişehir'de Sokak Ortasında Eski Sevgilisini Bıçaklayan Sanığa Ağır Ceza

Bugün itibarıyla, Türkiye'de kira fiyatlarının artışını sınırlayan yüzde 25'lik zam sınırı uygulaması sona erdi. Bundan sonra kira artışları, 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre belirlenecek.

Haziran ayı enflasyon verilerinin 3 Temmuz'da açıklanmasıyla, temmuz ayında uygulanacak kira artış oranı netleşecek. Uzmanlar, bu oranın yüzde 60 seviyelerinde olmasını bekliyor.

Arabulucu Avukat Dr. Dilek Ekmekçi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Temmuz 2024'ten sonra yenilenecek kira sözleşmelerinde kira artış oranının normale döneceğini ve yeni kira bedelinin son iki dönemin TÜFE artışlarına göre belirlenmesi gerektiğini" ifade etti.

Lüks Konut Uzmanı Nilüfer Kas ise geçtiğimiz yılın başından bu yana yüzde 25 zam sınırının uzatılmasıyla kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların arttığını belirtti. Kas, "1-2 Temmuz tarihlerinde başlayan kira sözleşmelerinde üçüncü kez yüzde 25 zam mı yoksa TÜFE'ye göre mi artış yapılacağı konusunda uyuşmazlıklar yaşanacak" dedi.

Öte yandan, mayıs ayında açıklanan 12 aylık ortalama enflasyonun yüzde 62.51 olduğu bilgisi verildi. Bu oran, yeni kira artışlarının üst sınırını oluşturacak. Ancak, 1 Temmuz 2024 öncesinde yapılan kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı geçerli olacak. İş yeri kiralarında da mevcut TÜFE ortalaması kadar artış uygulanacak.

Temmuz ayının kira artış oranı, haziran enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon verileri, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.