Memur-Sen Eskişehir İl Temsilcisi İbrahim Akar şu ifadeleri kullandı;

"Eğitim Öğretim yılımız başladı, biz de sendikal faaliyetlerimize bu hafta 3 tane ilçemizi ziyaret ederek başladık. Bunlar Sarıcakaya, Çifteler ve Günyüzü ilçemizdi. 3 tane ilçede onlarca eğitim kurumu, yüzlerce eğitim çalışanımızla bir araya geldik. Eğitim öğretim ile ilgili sorunları, problemleri yerinde görmek onlarla ilgili muhatapları ile yerinde bu konuları görüşmek üzere görüşmelerimizi yaptık. Ancak maalesef şunu ifade etmek isterim ki hani tabiri caizse bir dokun, bin ah işit şeklinde bir durumla karşılaştık. 

12 tane kırsal ilçemizde binlerce eğitim çalışanı ve kamu çalışanımız var. Görevlerinden dolayı her gün ilçelere gidip gelme durumunda kalıyorlar. Özellikle ulaşım noktasında çok ciddi sorunlar. İlçelerde barınmak isteyen ikamet etmek isteyen arkadaşlarımızın kiralık ev bulamama sorunları da ciddi sorun. Lojman olan ilçelerimiz var ancak lojmanların fiziki şartlarının çok kötü. İlçelerdeki arkadaşlarımızın merkez ilçelere tayin isteyip, merkezdeki öğretmen sayısının çok fazla olmasından dolayı, merkeze gelememe sorunları var. Okullarımızdaki müdür, müdür yardımcısı, yönetici eksiklikleri yine bu sorunların başında. Bunların dışında bazı branşlarda da eksiklikler var. Eksik branşlarda da ücretli öğretmen teminine gidilmek zorunda kalıyor. 


Ücretli öğretmenlerle ilgili bazı sorunlar var. Birinci sorun ulaşım. Bundan önceki senelerde ilçelere giden memurlar için özel servis araçları vardı. Bu servis araçları öğretmenleri ya da memurları mahalleden topluyordu. Mahallelerden herkes evine yakın bir yerden ulaşımını sağlamak için yola çıkıyordu. Binip ilçeye gidiyordu. Hükümetinin aldığı aldığı karar doğrultusunda, Eskişehir'deki yaşanılan trafik sorunu gerekçe gösterilerek bu özel servis araçlarının şehir merkezinden yolcu toplaması engellenmiş. Bu memurların hepsi Otogar'a giderej oradan ilçeye gitmek zorunda kalıyorlar. Yenikent’te oturan bir öğretmen önce Otogar’a daha sonra da Seyitgazi’ye gidiyor. Bir başkası Muttalip’den  önce Otogar’a daha sonra da Mahmudiye’ye gidiyor. Bir başkası Sarıcakaya’ya, diğeri Sivrihisar’a gibi. Sabah 8’de başlayacak ders için bu insanlar sabah 5 buçukta evden çıkıyorlar. Yani bir gününün neredeyse 3-4 saatini sadece ilçeye gidip gelmek için kullanıyorlar.

Çözüm ise çok basit. Malum Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin ilçelere kırsaldaki vatandaşlarımıza şehir merkezine taşıdığı bir belediye otobüsleri var. İlçelere giden bu otobüsler bu memurları Eskişehir’den ilçelere götürerek güne başlayabilirler. Gerekirse ek sefer de konulsun. Her ilçe için farklı otobüsde istenmiyor. Yakın mesafeli iki ilçe için tek otobüsde yetebilir. Örneğin Çifteler Mahmudiye otobüsü tek olabilir. Beylikova Alpu için tek otobüs olabilir. Günyüzü ve Sivrihisar için tek otobüs olabilir. Seyitgazi ve Han için tek otobüs olabilir. Bunun gibi bir düzenleme yapılabilir.


Bu memurlar sonuçta kırsal ilçelerde yaşayan insanlara hizmet ediyor. Böyle bir kolaylığı Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden talep ediyoruz. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne de bu konuyla ilgili yazılı bir başvuruda bulunacağız.

Servis ücretleri şu anda öyle bir hale gelmiş ki akıl almıyor. Günyüzü ilçesinde çalışan ve merkezde oturan birisi aylık 6 bin lira ulaşım için para harcıyor. Akaryakıt fiyatları arttığı için bu ücrete de zam gelecekmiş. 7 bin lira verecek gibi duruyor. 2 bin lira yemek parası harcıyor. 8 bin liradan aşağı ev kirası ödeyen memur yok. Bu memurlar hangi para ile geçinecekler. Üzerine düşünülmesi gereken konular var. 

İlçelerde kiralık ev sorunu var. Çiftelerde kiralayabileceğiniz bir ev yok. Sarıcakaya’daki dostlarımız da ev bulamıyoruz diyorlar. Günyüzü’nde bir kiralık ev için 9 bin lira istemişler. Memurlar ulaşım sorunu yaşamamak için kiralık ev arıyor ama o da yok.

13 yıldır kırsal ilçede çalışıp merkez ilçeye tayin aldırmak isteyen bir arkadaşım var. Merkez ilçelerde 2 bin norm fazlası öğretmen var. Belki de bu konuda rekor Eskişehir’dedir. Birçok okulumuzda ilçemizde şu anda yönetici eksiklikleri var. Okulda müdür olsa, müdür yardımcısı yok. Müdür yardımcısı olsa müdür yok. Geçiçi görevler ile durumu idare etmeye çalışıyorlar. Okul yöneticilerinin artık bir cazibesi yada artı bir avantajı yok. Memurlara yemek yardımı, ulaşım yardımı ve kira yardımı yapılmalı. Kırsal alanda çalışmayı teşvik edecek çalışmalar yapılmalı. Ek ücretler ve tazminatlar verilmeli. Kronikleşmiş sorunlar aşılmalı. 

Bu ilçelerde çalışan arkadaşlarımız, göreve yeni başlamış gencecik arkadaşlarımız pırıl pırıl hepsi de gözlerinin içi parlıyor. Memleketimizin çocuklarına eğitim öğretim vermek onları yetiştirmek için canla başla uğraşıyorlar ama maalesef şunu gördüm ki ilk hafta hepsinde bir yorgunluk, hepsinde bir kırgınlık ve bir yılgınlık oluşmuş. Sorunları her zaman yerinde, konunun muhatapları ile bizzat yerinde tespit ederek çözüme kavuşturmak için çaba göstermeye devam edeceğiz."