Eskişehir'de beklenen yağışlar çiftçileri umutlandırırken, Yeşil Sakarya Üreticiler Başkanı Süleyman Buluşan, “2024 için endişe ettiğimiz kuraklık şu anda bir nevi etkisini azaltmış durumda, çünkü yeraltı su kaynaklarımız henüz tam olarak dolmadı” dedi.

Ürünlerinin kurumasından endişe eden çiftçiler, yağışların ardından umutlarının yeşerdiğini ve verimin arttığını belirtti. Özellikle sebze ürünlerinin su ihtiyacının karşılandığını vurgulayan üreticiler, ancak arpa ve buğday gibi hububatlarda su gereksiniminin hala devam ettiğini ifade etti. Aşırı yağışlar nedeniyle bazı sebzelerde pas hastalığının ortaya çıktığı belirtildi. Çiftçilere göre, ürünlerin su ihtiyacı karşılanıyor olsa da, yeraltı sularının eski seviyesine henüz ulaşmadığına dikkat çekildi.

Eskişehir’de Tarihi Eser Operasyonu: Roma Dönemine Ait Eserler Ele Geçirildi Eskişehir’de Tarihi Eser Operasyonu: Roma Dönemine Ait Eserler Ele Geçirildi

“Yağmur gerçekten hayati öneme sahip”
Yağışların memnuniyet verici olduğunu söyleyen Yeşil Sakarya Üreticiler Başkanı Süleyman Buluşan, “Nisan ayı kurak geçti ancak mayıs ayında bol yağışlar aldık. Bazı bölgelerimizde maalesef afetler, dolu ve don olayları yaşandı, ancak bu da Allah'ın bir lütfudur. Ne olursa olsun, 2024 için endişe ettiğimiz kuraklık şu anda bir nevi etkisini azaltmış durumda, çünkü yeraltı su kaynaklarımız henüz tam olarak dolmadı. Toprak yüzeyi ise oldukça doydu. Bu, buğday ve arpa gibi ürünlere pek fayda sağlamadı, ancak mısır, ayçiçeği ve sebze gibi ürünlerde etkili oldu. Ancak, örneğin maydanozlarımızda hastalıklar başladı, pas gibi. Bu hastalık genellikle buğdayda da görülür ve fazla sulamadan kaynaklanır. Üreticiler artık su tüketimini bilinçli bir şekilde azaltıyorlar, çünkü maliyetler arttı. Üreticilerimiz için gerçekten önemli olan şey, planlı bir üretim yapamamamız. Yağmur gerçekten çok önemli, hayatın kendisi. Eğer yağmur olmasaydı, içme suyumuzu bile etkilerdi” şeklinde konuştu.