Eskişehir Anadolu Üniversitesi İkinci Üniversite Kayıt Tarihlerinde Değişikliğe Gitti Eskişehir Anadolu Üniversitesi İkinci Üniversite Kayıt Tarihlerinde Değişikliğe Gitti

Eskişehir Tepebaşı bölgesinde gerçekleştirilen Kızılinler Bal Kabağı Panayırı’nda ata tohumu ile ürettikleri bal kabağının satışını yapan kadınlar, emeklerini kazanca dönüştürmenin keyfini yaşıyor. 

Kızılinler Mahallesi’nde aile boyu çiftçilikle uğraşan Emine Ünlüer, “Ben çocukluktan beri köyde çiftçilik yapıyorum. Daha önce eşimize dostumuza dağıtıyorduk veya almak isteyen alıyordu. Kadın Üretici Ürün Satış Noktaları açıldıktan sonra ürünlerimiz daha çok değer buldu. Daha iyi değerlendirmeye başladık. Geçen yıl düzenlenen Bal Kabağı Panayırı’ndan sonra herkes memnun kaldı ve köyümüzü tanıdı. Bu yıl tekrar oluyor ve çok mutluyuz. Şimdi kabaktan çok fazla ürün yapmaya başladık. Çorba olsun, böreği olsun ürün çeşitliliğimiz de arttı.” dedi. 

Kendi Bahçe Ve Tarlalarında Üretim Yaparak Kadın Üretici Ürün Satış Noktası'nda Satış Yapan Kadınlar Emeklerini Kazanca Dönüştürüyor

Sevinç Serhan ise, “Ben evlendiğimden beri yani 28 yıldır çiftçilikle uğraşıyorum. Daha önce bir şey bilmiyordum, eşimin ve kayınvalidemin destekleriyle öğrendim. Onların sayesinde ben de üretici kadınım ve çiftçiyim. Daha çok kabak, patates, domates, biber gibi ürünler üretiyoruz. Bu Kadın Üretici Satış Noktaları açılmadan önce arabayla kapı kapı dolaşıyorduk. Kimse almıyordu, ürünlerimiz kalıyordu. Satış noktalarında da çok memnunuz ekonomimize katkı sağlıyor. Panayıra gelenlerle tanıştık ve ürünlerimizi tanıttık. Hem biz ekonomimize katkı sağladık hem onlar sağlıklı ürünleri evlerine götürdü. Ata tohumu ile ürettiğimiz bal kabaklarının tanıtımını yapmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, Tepebaşı bölgesinde sürdürülebilir tarım çalışmalarına destek verildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Üretici Satış Noktaları’nda üreticilerin ürünlerini doğrudan doğruya değerlendirmesi ile birlikte ekonomik anlamda güçlendiklerini gördük ve üretici kadınlarımız da her açıdan gelişim gösterdi. Kadın üreticilerimiz belirleyici, onların istekleri. 70 yıldır bu bölgede kabak ekilir ve ata tohumuyla yapılır ama kadın üreticilerimiz sayesinde hem panayırımızın tekrarını yapıyoruz hem de coğrafi işaretlemeyi alabilirsek Eskişehir adına önemli bir yer alacak. Bu anlamda kadın üreticilerimize müteşekkiriz. Kızılinler bölgesindeki bu bal kabağı Eskişehir’in önemli bir değeri. Buradaki kabağın asıl farkı uzun kış dönemlerine dayanıklı olması. ”dedi.

Kızılinler Muhtarı Halil İbrahim Can ise, “Bal kabağı bizim önemli değerlerimizden birisi. Bal kabağı uzun yıllardır ata tohumu ile yetiştirilmektedir. Bal kabağını değerlendirmenin en iyi yollarından birisi de en iyi şekilde pazarlamak. Sağ olsun Tepebaşı Belediyemiz büyük ilgi gösterdi ve bu yıl ikincisi düzenlenen panayır ile pazara daha kolay ulaşma imkanı bulduk. Bu yıl mahallemizde 15 çiftçimiz 200 dekar gibi bir alanda 400-500 ton civarında ürün aldı. Tepebaşı’nda bal kabağının adresi Kızılinler. Buradan da birçok şehre gönderiyoruz” diye kaydetti.