Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık, bu süreçte üreticilere destek sağladıklarını belirterek, “Üreticilerimize her türlü desteği ücretsiz sağlıyoruz. Sadece emek ve bilgi gerekiyor” dedi.

Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik: Türkiye'den Avrupa'ya ve Ortadoğu Ülkelerine Aşçı İhraç Ediyoruz Eskişehir Gastronomi Derneği Başkanı Murat Arnik: Türkiye'den Avrupa'ya ve Ortadoğu Ülkelerine Aşçı İhraç Ediyoruz

Kozabirlik'in Sarıcakaya ve Koza Tarım Satış Kooperatifi'nde görevli olan Ramazan Işık, Türkiye genelinde ipekböceği yetiştirilmesi ve kozaların işlenmesiyle ilgili bilgi verdi. Işık, üretim sürecinin 40 gün olduğunu ve bu süre zarfında üreticilerin hızla gelir elde edebileceğini vurguladı. Devletin üreticilere sunduğu destekleri hatırlatan Işık, bu iş modelini herkese tavsiye etti.

“Ücretsiz destek veriyoruz, yeter ki üretsinler” Ramazan Işık, konuyla ilgili şunları söyledi: “Sarıcakaya ve Koza Tarım Satış Kooperatifi'nde çalışıyoruz. Burası Kozabirlik'in ana toplama ve depolama alanıdır. Türkiye genelinde üretilen bütün ipekböceği kozaları burada toplanıp depolanır. Kozaları buharda kurutarak ekonomik hale getiriyoruz ve ipliklerini çekiyoruz. Üretim Mayıs ayının sonunda Ege ve Akdeniz bölgelerinde başlar ve kısa sürede para kazanmaya dönüşür. Üreticilerimize hiçbir maliyeti olmadan destek sağlıyoruz. Sadece emek ve bilgi gerekiyor. Bu iş, 2006 yılında hayvancılık desteği kapsamına alındı ve devletimiz üreticilere pozitif ayrımcılık yaparak destek veriyor. Üreticilerimize bu fırsatı değerlendirmelerini öneriyorum. Koza Birliği olarak her zaman yanlarındayız, her şey ücretsiz, yeter ki üretsinler.”