Eskişehir'de Asfalt Çalışması: Aşağı Söğütönü Yolu Yenileniyor Eskişehir'de Asfalt Çalışması: Aşağı Söğütönü Yolu Yenileniyor

Eskişehir Valiliği, Dünya Okuma Yazma Günü kapsamında, okuryazarlığın önemine ve sürdürülebilir bir geleceğin inşası için kritik rolüne dikkat çekti. Açıklamada, okuryazarlığın temel bir insan hakkı olduğu ve yaşam boyu öğrenmenin ilk basamağını oluşturduğu vurgulandı. Okuma yazma becerisinin bireylerin sağlıklarını korumasına, gelirlerini artırmasına, sosyalleşmelerine, kişisel gelişimlerini desteklemeye ve yaşam kalitesini yükseltmeye olanak tanıdığı belirtildi. Düşük okuryazarlık düzeyinin, yüksek yaşam kalitesinin ve gelişmiş bir toplumun önündeki engellerden biri olduğu ifade edildi.

Açıklamada, teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeni okuryazarlık kavramlarının ortaya çıktığına, iletişim, medya, bilgisayar, kültür, çevre, sağlık ve finans gibi alanlarda bu kavramların geliştiğine dikkat çekildi. Bireylerin gelecekteki hedeflerine ulaşabilmeleri, potansiyellerini ve bilgi birikimlerini geliştirebilmeleri ve topluma etkin bir şekilde katılabilmeleri için yeni okuryazarlık yeterliliklerine sahip olmalarının gerekliliği vurgulandı.

Valilik, yetişkin okuma yazma çalışmalarının yıl boyunca halk eğitim merkezleri ve diğer iş birliği yapılan kurumlarda, talep doğrultusunda belirli bir sayı şartına bakılmaksızın açıldığını duyurdu. Bu kursların ücretsiz olduğu, ders kitaplarının Bakanlık tarafından sağlandığı ve kendi imkanlarıyla okuma yazma öğrenen yetişkinlerin seviye tespit sınavlarında başarılı olmaları durumunda durumlarını belgelendirebileceği belirtildi. Birinci kademe okuma yazma kurslarını tamamlayan bireylerin okuryazar sayıldığı, ikinci kademe kurslarını başarıyla bitirenlerin ise ilkokul düzeyinde öğrenim görmüş sayıldığı ifade edildi.

Ayrıca, görme engelli yetişkinler için özel olarak hazırlanmış okuma yazma kitap setlerinin halk eğitim merkezlerinde mevcut olduğu bilgisini aktaran Eskişehir Valiliği, Dünya Okuma Yazma Günü vesilesiyle halk eğitim merkezlerindeki yetişkin okuma yazma kurslarına katılan tüm kursiyerleri cesaretlerinden dolayı tebrik ederken, bu alanda çalışan öğretmenler ve yöneticilere, kamu ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.