Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) 7/24 sağlık hizmetleri sunabilmesi için düzenli olarak eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirdiğini belirtti. Bildirici, UMKE’nin sadece afet ve acil durumlarda değil, KBRN olayları, yangın ve patlamalar, büyük trafik kazaları, toplumsal olaylar, toplu göç ve büyük nüfus hareketleri, ulusal ve uluslararası spor müsabakaları, tehlikeli ve salgın hastalıklar gibi durumlarda da görev aldığını ifade etti. 

Bildirici, “UMKE personeli, normal görevlerini sürdürürken afet ve acil durumlarda Bakanlık veya İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda yurt içi ve yurt dışında medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetleri sunar,” dedi.

Doç. Dr. Bildirici, UMKE personelinin yıl içinde düzenlenen eğitim, tatbikat ve faaliyetlere katılım sağladığını ve bu süreçlerin unvan ve branşlarına uygun olarak belirlendiğini belirtti. Bildirici, UMKE’nin afet ve acil durumlarda genellikle bir hekim ve dört sağlık personelinden oluşan ekiplerle özel ekipmanlarla donatılmış 4x4 arazi tipi araçlar kullanarak medikal kurtarma hizmetleri sunduğunu belirtti. 

Eskişehir'de Çöken Yol Esnafı Mağdur Etti Eskişehir'de Çöken Yol Esnafı Mağdur Etti

"UMKE, olay yerinde en kısa sürede medikal müdahale yaparak afetzedelerin hayatta kalmasını ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlar. Müdahale sonrasında afetzedelerin ileri tetkik ve tedavileri için en kısa sürede sağlık tesislerine sevkini gerçekleştirir. Ayrıca, afetlerin büyüklüğüne bağlı olarak cerrahi müdahale üniteleri, acil müdahale üniteleri, seyyar hastaneler, mobil komuta merkezleri ve olay yeri yönetim merkezleri gibi çeşitli üniteler kurarak kapsamlı sağlık hizmetleri sunar,” diye ekledi.

Son olarak, Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Eskişehir UMKE ekibinde görev yapan tüm personelin 5-11 Ağustos Ulusal UMKE Haftası'nı kutlayarak çalışmalarında başarılar diledi.