Erdoğan, son yıllarda Türkiye'ye karşı kökü dışarda olan çevrelerce körüklenen ırkçı ve nefret söylemlerine dikkat çekti.
 "Ülkemizde 'ırkçılık' adı altında açık bir Türk, Müslüman ve Türkiye düşmanlığı yapılıyor" diyen Erdoğan, bu nefret akınının siyasette, medyada ve sosyal medyada sürekli gündeme getirildiğini belirtti.
Törende, Erdoğan üniversite eğitimi ve bilim alanındaki hedeflere yaklaşıldığını vurguladı. Marmara Üniversitesi'nin 95 bin metrekarelik ilk etabının 2021'de tamamlandığını, ikinci etabın ise 167 bin metrekare olduğunu açıkladı. 
Toplamda 12 milyar lira yatırımla gerçekleştirilen külliye ile Türkiye'nin eğitim ve bilim alanındaki hedeflerine daha da yaklaşılacağı ifade edildi.
Erdoğan, Türkiye'nin 198 farklı ülkesinden yaklaşık 340 bin öğrenciye ev sahipliği yaptığını belirterek, bu öğrencilerin ülke ekonomisine yıllık 3 milyar dolar katkı sağladığını söyledi. 
Ayrıca, 2002 yılında 76 olan üniversite sayısının bugün 208’e yükseldiğini, her vilayette üniversite açıldığını vurguladı. Erdoğan, "Ülkemizi hak ettiği yerlere taşımak için çabalarımızı artıracağız." dedi.

100 Bin Yeni İş: Bakanlık ve TİSK'ten Büyük İstihdam Atılımı 100 Bin Yeni İş: Bakanlık ve TİSK'ten Büyük İstihdam Atılımı