Mayıs ayında yüzde 75.4 ile zirveyi gören yıllık enflasyon, eylülde yüzde 49.38’le Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez yüzde 50’nin altına indi. Üretici Fiyatları Endeksi’ndeki artış ise 3.5 yılın dibine geriledi.

Hedefimiz tek hane

Dolar Ne Kadar Oldu? 2 Ekim Döviz Kurları Dolar Ne Kadar Oldu? 2 Ekim Döviz Kurları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eylül ayı enflasyon rakamları ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Temel mal enflasyonu yıllık yüzde 28.3 ile görece düşük seviyedeyken geriye dönük fiyatlama davranışı kaynaklı katılık, hizmet enflasyonunda düşüşün yavaş gerçekleşmesine neden oluyor. Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor. Bu dönemi önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak tek haneye ulaşacağımız istikrar dönemi takip edecek. Tüm politikalarımızı fiyat istikrarı hedefimiz doğrultusunda eşgüdüm içinde ve kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz. Enflasyonu düşürmek vatandaşımızın refahını kalıcı olarak artıracaktır" diye konuştu.

Memur ve emeklinin zammı şekilleniyor

Üç aylık enflasyon farkının belli olmasıyla, memur, memur ve işçi emeklisinin zam tablosu da netleşmeye başladı. İşçi emeklisi ve memurlar zamlarını altı aylık enflasyon verilerine göre alıyor. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enflasyon yüzde 8.92 olarak gerçekleşti. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları için üç aylık dönemde alacakları zam ya da enflasyon farkı yüzde 8.92 olarak ortaya çıktı. Emekliler haziranda altı aylık enflasyon oranı olan yüzde 24.73 zam almıştı. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyor. Temmuz ayında yüzde 10'luk sözleşme zammı alan memur ve memur emeklileri bu oranı aşan miktarda enflasyon farkı alacak, üstüne de sözleşmeden doğan yüzde 6'lık bir zam eklenecek. Söz konusu üç ayda toplam enflasyon yüzde 8.92 olarak gerçekleştiği için memur ve memur emeklisi için henüz ortaya çıkmış bir enflasyon farkı oluşmamış durumda. Memurların enflasyon farkı alabilmesi için yüzde 0,99 enflasyon daha oluşması gerekiyor.