Bayram arifesinde Emirdağlı hanımlar mutlaka 'Pişi' yaparlar, bunu konu komşuya dağıtırlardı. İkindi namazından sonra kabir ziyareti başlar. Bütün Emirdağlı erkekler Emirdağ kabristanına giderler. Kadınlar ise, kabir ziyaretlerini sabahtan yaparlardı. Bugün ise kadın-erkek karışık yapıyor.
Yine ikindi namazından sonra üç adet bayramı müjdeleyen 'Top' atarlardı. Sabah bayram namazına; çoluk, çocuk, genç – yaşlı bütün Emirdağlı erkekler giderler. Namaz çıkışı 'Bayram topu' atılır ve bayramlaşma camilerde olmak üzere başlardı. Sabah evin hanımları kahvaltı sofrasını hazırlayıp, erkekleri beklerler. Namaz dönüşü, evlerde bayramlaşma başlar. Evin büyükleri; bizlere, önce komşulara bayramlaşmaya gidin der, sonra kendilerini bayramlamayı isterler. Sonra şevkle bayramlaşma başlardı. Evin yaşlı erkekleri, ikindi namazına kadar evde otururlar.
Mahalle bulunan camide ikindi namazını kılarak toplu halde gençlere örnek olmak maksadı ile en yaşlı komşu erkeği evinde bayramlaşmaya giderlerdi. Emirdağlıların vazgeçemediği bayram yemeği ise, her Emirdağlı evinde mutlaka pişirilen Tarhana Çorbası (Türkmen Tarhanası) ve yaprak sarması idi. Yine bayram tatlısı olmazsa olmazdı.
Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin bayramlarda bayramlaşmaya gittiğiniz Emirdağlı evinde mutlaka Tarhana Çorbası pişer, yaprak sarması ve tatlı yersiniz.
KAYNAK: Emirdağlı Fikret Akın'ın ''Emirdağ'dan Esintiler'' adlı kitabından alınmıştır.