Flaş Atamalar Resmî Gazetede: Bakanlıklarda Üst Düzey Değişiklikler! Flaş Atamalar Resmî Gazetede: Bakanlıklarda Üst Düzey Değişiklikler!

Eğilmez, normalde bayram öncesinde ve sırasında dolar kurunun düşmesi gerektiğini ancak bu kez tam tersi bir durumla karşılaşıldığını belirtti.

Dolar/TL kurundaki yükselişin temel nedenlerini şu şekilde sıraladı: Yurt dışından düşük faizle döviz getiren yatırımlar, bu parayı Türk lirasına çevirip yüksek faizli mevduat veya devlet tahvili alarak kar elde ediyorlar. Bu durum Türk lirasına olan talebi artırırken, dövize olan talebi düşürüyor ve kura aşağı yönlü baskı uyguluyor.

Ayrıca, Citibank'ın Türkiye'den çıkma kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi sinyalleri yatırımcılar arasında sonbaharda faiz indirimi beklentisi yarattı. Bu durum, Türk lirası varlıklarından çıkışı artırarak kura yukarı yönlü baskı uyguladı.

Artan enflasyonun da Türk lirasının değer kaybetmesine neden olduğunu vurgulayan Eğilmez, bu durumun yatırımcıların Türk lirası varlıklarına olan ilgisini azalttığını ve kura yukarı yönlü baskı yarattığını belirtti.

Eğilmez ayrıca, enflasyonun sadece faiz artışlarıyla değil, köklü yapısal reformlarla da çözülebileceğini vurgulayarak, bankacılık reformu, kamu mali disiplini sağlama ve AB ile tam üyelik müzakereleri gibi adımların atılmasının geleceğe yönelik olumlu beklentiler yaratarak enflasyonun ve kur dalgalanmalarının kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini belirtti.