Çin’in önde gelen otomobil markalarından Chery, Türkiye’deki ilk üretim tesisini Samsun’da kuracak. Yıllık 200 bin araç kapasiteli tesisin, elektrikli araçlar ve parçalarının üretimini gerçekleştireceği açıklandı. Ar-Ge merkeziyle desteklenecek proje kapsamında, toplam yatırım tutarının 1 milyar doları bulması bekleniyor. Fabrika faaliyete geçtiğinde 5 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlanacak.

Türkiye Çinli Otomotiv Üreticileri İçin Merkez Haline Geliyor

Chery’nin yatırım kararı, Türkiye'nin Çinli otomotiv üreticileri için Avrupa ve Orta Asya'ya ihracat anlamında stratejik bir üretim merkezi haline geldiğini gösteriyor. Türkiye'nin bu proje için 1,5 milyon metrekarelik arazi tahsis ettiği ve geçtiğimiz yıl firma yetkilileriyle ön görüşmeler yaptığı belirtildi. Samsun’daki fabrikanın Avrupa ve Orta Asya pazarlarına gemiyle otomobil ihracatını kolaylaştırması bekleniyor.

BYD'den Manisa'ya 1 Milyar Dolarlık Yatırım

Chery dışında bir diğer Çinli otomotiv devi BYD de Türkiye'de büyük ölçekli yatırım planlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzalanan anlaşmaya göre, BYD Manisa'da 1 milyar dolarlık yatırımla elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç üretim tesisi kuracak. Yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip olacak tesiste, aynı zamanda sürdürülebilir mobiliteye yönelik bir Ar-Ge merkezi de bulunacak. BYD tesisinin 2026 yılı sonunda üretime başlaması planlanıyor ve yaklaşık 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlaması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknolojide Büyük Dönüşüm Hedefi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıklanan “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”, Türkiye’yi yüksek teknolojide devler ligine taşımayı amaçlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda 78 bin 493 teşvik belgesiyle 8,9 trilyon lira sabit yatırımın ve 2,9 milyon nitelikli istihdamın önünü açtığını belirtti.

Kacır, savunma sanayi, elektrikli araç ve batarya imalatı gibi stratejik sektörlerde 41 milyar dolarlık yatırım büyüklüğüne sahip 65 projenin desteklendiğini ve bu yatırımlar tamamlandığında yıllık 30 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğini açıkladı.

Togg Örneği ve Yüksek Teknoloji Vurgusu

Bakan Kacır, “Bugün 53 binden fazla Togg yollarda” diyerek Türkiye'nin elektrikli araç sektöründeki başarılarına dikkat çekti. Togg ile başlayan dönüşümün, küresel markaların Türkiye'ye yatırım yapmasında etkili olduğunu vurgulayan Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi'nin meyvelerini alıyoruz, ancak bununla yetinmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Dilan Ve Engin Polat’ın Lüks Araçları Satışa Çıkarıldı Dilan Ve Engin Polat’ın Lüks Araçları Satışa Çıkarıldı

2030 Stratejisiyle Yüksek Teknolojide Devler Ligi Hedefleniyor

2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi'nin yüksek teknoloji, dijital ekonomi, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm olmak üzere beş ana sütun üzerine inşa edildiği açıklandı. Bu kapsamda 100 strateji ve 20 makro hedef belirlendi.

Türkiye genelinde açıklanan 19 yeni büyük ölçekli yatırımın toplam büyüklüğü 9,3 milyar dolar olarak açıklandı. Söz konusu yatırımların 20 binden fazla kişiye istihdam sağlayacağı ve cari dengeye yıllık 12,4 milyar dolarlık katkı sunacağı bildirildi.