BES'te kısmi ödeme imkanı 1 Temmuz itibarıyla başlıyor. Türkiye Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, BES'teki yeni düzenlemeleri detaylandırdı.

Şu anki durumda isteyen herkes BES'ten çıkabiliyor; bu nedenle çalışanların %75'i sistemden ayrılmış durumda. Ancak nakit ihtiyacı, evlilik, askerlik gibi durumlarda birçok kişi BES'ten çıkış yapıyor.

Bu sebeple hükümet, sistemden tamamen çıkmadan önce belirli durumlarda birikimlerin bir kısmının çekilmesine yönelik düzenlemeler getirdi. Yeni düzenlemelerin çoğu 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

İşte yeni sistemin detayları: İsa Karakaş'ın aktardığına göre, BES'te sağlanacak avantajlar arasında kısmi çekiş hakkı, temlik hakkı, devlet katkısının %25 yerine %30'a çıkarılması, 45 yaş üstü vatandaşların otomatik katılım sistemine dahil olma imkanı ve toplu katkı payı ödeyen katılımcılara yıllara sari devlet katkısı bulunuyor.

Hangi durumlarda kısmi ödeme alınabileceği de belirlendi. Yeni BES yönetmeliğine göre evlilik, konut alımı, eğitim gibi olağanüstü durumlarda sistemden kısmi ödeme yapılabilmesi öngörülüyor. Kısmi ödeme hakkı en az 5 yıl süreyle sistemde kalan katılımcılar için geçerli olacak ve başvuru tarihinde aylık brüt asgari ücretin en az 5 katı kadar katkı payı ödemiş olmaları gerekecek.

Ticaret Bakanlığı Duyurdu! Fahiş Fiyatlarla Mücadelede 327 Milyon TL Ceza Kesildi Ticaret Bakanlığı Duyurdu! Fahiş Fiyatlarla Mücadelede 327 Milyon TL Ceza Kesildi

Doğal afet gibi olağanüstü durumlarda da kısmi ödeme hakkı tanınacak. Genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde zarar gören katılımcılar, afetten sonraki 6 ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere birikimlerinin %50'sine kadar kısmi ödeme yapabilecekler.

Evlilik veya konut alımı gibi durumlarda ise katılımcılar, başvuru tarihinden önce gerekli belgeleri BES şirketine ibraz etmek zorunda olacaklar.

Yeni düzenlemelerle birlikte BES'e katkı verenler, internet üzerinden BES şirketlerinin belirlediği formu doldurarak kısmi ödeme talebinde bulunabilecekler.